Lifestyle

Bijela čokolada ima svoju “mračnu” stranu: Nikad niste sigurni šta zapravo jedete




Bijela čokolada, koju naprosto mnogi obožavaju, zapravo je mješavina masnoća i hemijskih aroma. Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime “čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade, kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bijele čokolade umjesto kakao maslaca koriste druge biljne masti, pa bijela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamjena za čokoladu.

“Bijela čokolada je slatki otrov koji ne obezbjeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranljivu vrijednost, već isključivo kalorijsku”, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci upozoravaju da se bijela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suha mliječna masa. Ostatak je prije svega šećer, pa u 100 grama bijele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.

“Najveći problem sa ovom poslasticom je što nikad niste sigurni šta jedete. Ali ako već ne možete da joj odolite, morate se truditi da kupujete od provjerenih proizvođača, da uvijek pročitate sadržaj i, naravno, da ne pretjerujete, jer je sve preko tri kockice previše”, savjetuje nutricionistkinja Milka Raičević.

Izvor: Noizz.rs



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button