Koi pla je naziv popularnog jela na Tajlandu, posebno omiljenog u najsiromašnijoj regiji Isan. Napravljeno je od mljevene sirove ribe, koja je pomiješana sa začinima i limetom. To jelo godišnje usmrti 20.000 ljudi.
Nakon što su mu oba roditelja preminula od raka jetre, tajlandski ljekar Narong Kuntikeo je započeo kampanju za podizanje svijesti o štetnosti koi pla, kako bi spriječio lokalnu zajednicu da jede to potencijalno smrtonosno jelo.
On organizuje grupe doktora i naučnika, koji posjećuju najugroženije dijelove Tajlanda i uzimaju uzorke urina. Oni na terenu i pomoću ultrazvuka utvrđuju da li stanovnici imaju rak.
Opasnost se ne nalazi u samoj ribi od koje se pravi ovo jelo, nego u pljosnatim parazitima koji žive u njoj i koji napadaju jetru, a nakon toga se razvijaju ćelije raka.
Isan ima najveću stopu holangio karcinoma, koji je jedan od oblika raka jetre s najnižom stopom preživljavanja u svijetu.
Izvor: Noizz.rs