- Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro.
- Potom po redu dodajte sastojke: dvije kašičice soli, jednu kašičice šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakovanja od 7 grama).
- Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre – 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinovog ulja.
- Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.
- Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom, te također cijelo vrijeme ruke “ispirite” oštrim brašnom.
- Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke.
Prijatno! 🙂