Potrebno je:
Podloga:
● 125 g rastopljenog putera
● 250 g keksa (petit, digestive…)
● 2 kašike smeđeg šećera
● 1/2 kašikice cimeta
Krema:
● 3 čvrsta jogurta
● 120 g šećera u prahu
● 1 vanilin šećer
● 6 listića želatine
● 2 mala vrhnja za šlag (cca 4 dl)
● 1 konzerva kompota od jagoda (može i šumskog voća)
Priprema:
1. Kekse sameljite i pomiješajte sa šećerom i cimetom te dodajte otopljeni puter.
2. Smjesu utisnite u kalup i kratko ispecite u rerni (3 do 5 min na 200 stepeni).
3. U 2,5 jogurta umiješajte šećer i izmiksajte.
4. Želatinu otopite u hladnoj vodi prema uputama, u lončiću zagrijte pola jogurta, dodajte želatinu, maknite s vatre, kratko miješajte dok se želatina ne otopi te mješavinu pridružite ostatku kreme pa sve zajedno izmiksajte.
5. Zamutute šlag i dodajte ga kremi te sve dobro izmiješajte.
6. Na kekse poslažite voće, prelijte ga kremom i stavite u frižider preko noći.
Prijedlog: Umjesto kompota možete koristiti i zaleđeno ili svježe voće. Na tavi zagrijte malo ulja, dodajte voće i malo smeđeg šećera te sve kratko dinstajte dok se voće malo ne opusti pa polijte po podlozi.