BiH

Koje su fakultete završili bh. parlamentarci: Neki nisu…










Biografije bosanskohercegovačkih političarki i političara uglavnom su javnosti dostupne i dobro poznate. Narod o svojim vođama zna mnogo, a posebno interesantni su podaci o obrazovanju ovdašnjih funkcionera.

Članovi Predsjedništva, parlamentarci, direktori, članovi inih odbora, pododbora i komisija: svi oni uživaju u privilegijama koje funkcije nose, a funkcije su često potpuno nespojive s onim što piše u diplomama. Neki, doduše, diplome i nemaju. Ima takvih slučajeva u bh. politici.

Na stranici Parlamenta Bosne i Hercegovine uz imena i fotografije poslanika, navode se i kratki životopisi. Tamo se mogu pronaći brojni interesantni podaci, ali ne o svima. Iz nepoznatih razloga, uz imena nekolicine poslanika nema nikakvih podataka pa smo tako ostali uskraćeni za informacije o njihovom obrazovanju.

Inače, u Parlamentu se prema brojnosti ističu ljekari, inženjeri i profesori. Zanimljivo, tu su diplomirani inžinjer geodezije, doktor hemijskih nauka, profesorica njemačkog jezika i književnosti, doktori medicine, diplomirani menadžer, građevinski inžinjeri, pravnici, profesori historije, doktor veterine, politolozi, ekonomisti, novinari, hirurzi, profesor sigurnosti, inžinjeri organske tehnologije i prosvjetni radnici.

Prema biografijama objavljenim na stranicama ove institucije, podaci o obrazovanju nedostupni su za poslanike Sadika Ahmetovića (Nezavisni blok), Fehima Škaljića (SBB BiH), Borislava Bojića (SDS), Safera Demirovića (SDA), Đorđa Krčmara (SDS), Nenada Lalića (SDS), Hazima Rančića (SDA).

U fotogaleriji pogledajte kada su i koju obrazovnu instituciju završili poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

 

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button