Muzika

INTERVIEW: EDIN BAŠIĆ EDI – MOŽE LI DOBRA ROCK PJESMA DANAS NA FOLK BALKANU POSTATI HIT
Od svog nastanka u ranim pedesetima, rock ‘n’ roll je bio više od samo muzičkog žanra – to je postao simbol bunta, slobode i strasti. I dok su se godine mijenjale, a muzički trendovi dolazili i odlazili, rock ‘n’ roll je ostao čvrsto usađen u srca i duše ljudi širom svijeta.

Jedan od njih je i naš roker u srcu Edi.

Ko je Edi?
-Odrastao u BiH, a već dugi niz godina nastanjen sam pod sunčanim Skandinaviskim nebom. Muzika, rock n roll – to je uvijek bio dio mog života. Neki ono kažu da nije bilo muzike sad ne bih bio živ a ja mogu najiskrenije reći da je meni rock ‘n’ roll fakat spasio život. Tu ćemo priču ostavit za drugi put.

Iako mnogi ne znaju ti si roker sa iskustvom!
Da. Svirao sam u dosta bendova, s više ili manje uspjeha i na kraju se nekako zatvorio taj moj muzički krug kad sam se napokon odlučio i usudio da počnem stvarati muziku na svom jeziku.

Pjesma “Jedina”, je li to neka prekretnica?
Jedina” je moj prvi muzički korak na domaću scenu. Želio sam da zvuči onako analogno – slično nekoj dobroj pjesmi a opet jedinstveno. Važno mi je da zvuči iskreno i autentično, smatram da sam uspio u tome. Pjesma je ustvari priča o našoj zajedničkoj, unieverzalnoj želji da nađemo taj neki unutrašnji mir. Neku slobodu unutra.

Ovo je k’o neki moj experiment – može li dobra rock pjesma postati hit na folk Balkanu bez da je pogura industrija i lova. Zasad ide bolje nego što sam se nadao. Svirana je “Jedina” na više radio I TV stanica, i evo danas na našem Radio Kameleon-u.

Koliko si para uložio u video?
Video je inače režirao moj veliki prijatelj Almir Sinanagić Mijo. Budžet za video nam je bio 0 €. (smijeh)

Šta dalje?
U procesu sam stvaranja benda. Planiram izdat još 1-2 singla prije ljeta, a poslije toga i album.
A muzika i postoji zato da bi se svirala uživo, da bi mi dali jedni drugima tu energiju. Nema ništa dok se ne oznojiš na sceni, sve dotad je samo uvod. To je naravno i moj cilj. Žive svirke, da prođem sve ove naše bosanskohercegovačke kantone, a poslije toga i cijeli region.

Interview uradio: IzoMožda će Vas zanimati i:

Back to top button