Arhiva

STATUS DANA: Srbi, Bošnjaci, Hrvati ne slušajte četnike, balije i ustaše! Okrenite se jedni drugima




Sulejman Bugari, poznati hafiz i doskorašnji imam Bijele džamije na Vratniku u Sarajevu, poručio je Srbima, Bošnjacima i Hrvatima da se okrenu jedni drugima i ne slušaju priče četnika, balija i ustaša.

Prokomentarisao je postupanje Bošnjaka u uzavreloj političkoj situaciji u BiH:

– Postoji šest vrsta bratstava. Bratstvo po Ademu ili po ljudskosti. Dokaz za ovo je hadis: “Sva stvorenja su kao jedna porodica od Boga. Najdraži Bogu će biti onaj ko bude najuslužniji toj porodici”. Dalje, Božiji Poslanik, s. a. v. s., kaže: “Nikada nećete istinski vjerovati sve dotle dok ne budete voljeli svim ljudima isto što i sebi”. Postoji i bratstvo po krvi, znamo šta je. Dalje, bratstvo po vjeri. Tu su oni koji zajedno pripadaju jednoj vjeri, a ni oni se često ne mogu međusobno. Četvrta vrsta je bratstvo u vjeri, oni koji istinski bićem žele svakom isto što i sebi. Ovakvih je malo. Oni vole i onog ko ih mrzi i od neprijatelja prave prijatelje. Peta vrsta je bratstvo po domovini – svi koji dijele jednu zajedničku zemlju. Ta braća su, i jedni i drugi i treći, branili istu domovinu od onih koji su se razboljeli, da tako kažem. Svejedno da li taj koji se razbolio bio pravoslavac, musliman ili katolik.

Za ovu petu vrstu je dokaz iz Kur'ana: “Ne zabranjuje vam Gospodar da činite dobro, da pomažete onima koji vas ne istjeruju iz vaših domova i koji se ne bore protiv vas zbog vjere”. Gledaj dokaza! To znači – pomažite im, izlazite u susret. Ko pokušava da kaže da je nemoguć suživot u BiH, konkretno u Sarajevu?! Svako zna da je to laž. Možemo namiještati situaciju, malo dovodite Arape, napravi snimak, ali se duh bosanski nikada ne može uništiti. Kad kažem bosanski, tu spada i onaj Srbin, i Hrvat, i Bošnjak, i Jevrej i svi koji su branili Sarajevo, branili Bosnu od svega što je bilo. Ne smijemo generalizovati – dobro i loše djelo nema naciju. Dignite se svi zajedno, ljudi koji su osjetili duh bosanski, koji se historijski ne može negirati.  Kao uzor svima možda ste trun u oku jer bivate primjer kako treba živjeti s drugima i drugačijima.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button