Tuzla

Radovi na objektu “Gradina” na UKC-u Tuzla: U toku zamjena 620 prozora, a radi se i nova fasada










U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u toku su radovi na realizaciji projekta energetske efikasnosti, vrijednog oko 1,6 miliona maraka, kojim će biti zamijenjena stolarija i urađena nova fasada na objektu hirurških grana “Gradina”.

Realizacija projekta je započeta u prošlom mjesecu, a očekuje se da će biti okončana za četiri mjeseca. Prema najavama nadležnih, završetak radova će rezultirati uštedom u potrošnji energije u tuzlanskom kliničkom centru, a objekat “Gradina” će dobiti novi i ljepši izgled. Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava za koji je Bosna i Hercegovina aplicirala kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za troškove projekta “Energetska efikasnost u BiH”. Za realizaciju projekta nadležno je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

– U okviru projekta na objektu “Gradina” bit će zamijenjeno oko 620 vrata i prozora, urađen krov s termoizolacijom i unaprijeđen sistem regulacije unutrašnje temperature u objektu, te izvedena nova termoizolaciona fasada – kazao je Fikret Jahić, šef Službe za investicije i investiciono ulaganje u UKC-u Tuzla, dodajući da će sve radove izvoditi firme s područja Tuzlanskog kantona.

Kada su u pitanju radovi i ometanje pacijenata, buka je svedena na minimum. Kako su kazali nadležni, pacijenti ne trpe zbog ovih radova, jer je unaprijed organizovano njihovo premještanje u druge prostorije za vrijeme izvođenja ovog posla.

Kako je najavljeno, do kraja godine u ovom objektu planirano je uvođenje led-rasvjete, a kasnije je planirano i utopljavanje Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Iz ove zdravstvene ustanove je saopćeno da će, zbog dinamike izvođenja radova, od 7. marta  u funkciji  biti samo glavni ulaz u objekat “Gradina”.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button