Vijesti

Objavljen snimak kada ruski špijun daje kesu punu novca srbijanskom agentu? (VIDEO)










Snimak koji navodno prikazuje da pripadnik Ruske obavještajne službe (GRU) daje mito srbijanskom agentu odnosno visokopozicioniranom službeniku je objavljen na You Tubeu. Ovogodišnji dobitnik Evropske nagrade za istraživačko novinarstvo Christo Grozev je tumačio ovaj snimak, piše portal Espreso.

Kako je istakao ovaj novinar istraživačke platforme Bellingcat, snimak prikazuje ruskog izaslanika, kao pripadnika obavještajne službe, u Srbiji.

Na snimku je vidljiv susret dvojice muškaraca na parkingu. Zatim dolaze do automobila jednog od njih dvojice. Navodni ruski obavještajac daje plastičnu kesu srbijanskom agentu koji kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Grozev navodi da su muškarci otišli u obližnji kafić. Nakon toga se rastaju. Muškarac označen kao srbijanski agent odlazi do svog automobila. Tu je otvorio plastičnu kesu koju je dobio. U njoj nalazi kovertu s novcem.

Novinar Grozev tvrdi da je riječ o Georgi Klebanu. Kako je istakao, njegov identitet je utvrdio koristeći program za upoređivanje lica Microsoft Azure.

Naglasio je da je adresa na kojoj je Kleban prijavljen jeste adresa na kojoj se nalazi adresa Opće vojne akademije, što ne upućuje na bilo koji način da je Kleban obavještajac. Ali, njegova supruga je prijavljena na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice Specnaz (skraćeno od Septsialnoye nazhacheniye). U prijevodu to znači specijalne namjene. Speznaz se dovodi u vezu sa obavještajnom službom GRU, piše novinar Grozev.

U novembru ove godine neko pod korisničkim imenom “kdjuey” je kreirao nalog na Twitteru. Nije imao niti jednog pratioca kada je objavio video sa svog You Tube kanala napravljenog 17. novembra u 16.30 sati, navodi Espreso.

Nakon prve Twitter objave sa video snimkom, “kdjuey” je na ovoj društvenoj mreži označio brojne medijske kuće – lokalne, regionalne iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Češke, Mađarske, ali i američki CNN i druge.

“Ruski špijuni korumpiraju Srbiju. Ovo je videozapis pripadnika glavne obavještajne uprave ruske vojne policije (GRU) pukovnika Georgija Viktoroviča Klebana kako plaća svog srbijanskog agenta koji je visokopozicionirani srspki službenik. Kleban radi u ruskoj ambasadi u Beogradu”, napisano je u jednom od tvitova na engleskom jeziku.

Na video snimku je istaknuto da je sastanak održan u Zemunu.

“Dvije osobe, od kojih je jedna, kako je utvrdio Grozev, ruski službenik Kleban, sastaju se na parkingu, Kleban nosi kesu u ruci. Dvojica muškaraca potom odlaze do drugog automobila pri čemu, za sada nepoznata osoba uzima kesu i stavlja je u automobil, nakon čega osobe odlaze u kafić Crna ovca, koji se nalazi u Zemunu.”

Kako je naveo Espreso, analizom obilježja parkinga gdje su se sastale osobe, utvrđeno je da se radi o parkingu Kapetanija, koji se nalazi na tri minute udaljenosti od kafića.

Lice jedne od osoba je zaštićeno, kao i registarske tablice automobila. Na snimku se vidi razmjena kesa.

Ovaj srbijanski portal je naglasio da je Klebanovo ime pojavljuje na web stranici Ministarstva odbrane Srbije u vijesti objavljenoj 23. oktobra 2017. Kako je navedeno, predstavnik Izaslanstva odbrane Rusije je povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvne armije koji su poginuli u borbi za oslobođenje.

Ruski špijuni u Srbiji? - undefined
Foto: espreso.rs: Ruski špijuni u Srbiji?

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije je za Radio Slobodnu Evropu potvrđeno da je Georgi Kleban bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali da je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Istakli su da se Kleban ne nalazi na diplomatskoj listi aktivnih diplomatskih predstavnika stranih država u Srbiji, dostupnoj na web stranici Ministarstva koja je posljednji put ažurirana 15. novembra 2019.

Autentičnost snimka nije potvrđena. Nisu potvrđene informacije o tome kada je nastao, ko je njegov autor i za koje potrebe je snimljen. Nije poznato o kakvom je novcu riječ odnosno zašto je on dat nepoznatoj osobi na snimku.

Nepoznat je identitet druge osobe na snimku, koja je označena kao srbijanski agent, piše portal Espreso.

Radio Slobodna Evropa se obratila Ambasadi Rusije sa sljedećim pitanjima: da li mogu potvrditi da je osoba na video snimku objavljenom na You Tubeu Georgi Kleban, koji je njegov trenutni status i da li je Ambasada upoznata sa aktivnostima Klebana koje se vide na snimku. Odgovor do objavljivanja teksta nisu dobili.

Izvor: RSE


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button