BiH

Kako smo Turcima prodavali bikove koje nemamo










Kada je nakon poplava koje su pogodile našu zemlju u proljeće 2014. Republika Turska odlučila da nam pomogne tako što će nam odobriti bescarinski izvoz mesa iz BiH u količini od 15.000 tona tokom 2015. godine, mnogi su smatrali da je to posao stoljeća.

No, u startu se pojavio “mali problem” – nismo imali stoke, a time ni mesa. Bile su to količine koje je bilo nemoguće ispoštovati. Jer, bh. farmeri su godinama od strane naše države bili ostavljeni sami sebi, i uzgoj stoke je godinama samo padao.

Možda će Vas zanimati i:

Za 15.000 tona mesa treba najmanje od 60 do 70 hiljada bikova. A, to kada bi se podijelilo na općine Federacije BiH ili BiH, to bi bilo oko 1.000 bikova po jednoj općini. A, da se ta količina bikova odhrani za klanje, ne bi trebao ostati niti jedan kvadratni metar neobrađene zemlje.

U prevodu, da se ispoštuju dogovorene kvote, to bi značilo da se u BiH svakog dana zakolje i u Tursku pošalje 200 bikova. A, njih jednostavno nije bilo. Znali su to i u našoj državi, ali i u Republici Turskoj pa su nam čak olakšali posao tako što bi prihvatili kao domaću stoku i grla koja bi bila uvezena u BiH iz inostranstva, uz slov da ta grla moraju provesti u BiH najmanje 90 dana prije izvoza u Tursku. E, onda je naše poslovično snalažljive mešetare – krenulo! Pogledajte prilog na ovu temu objavljen u emisiji “Mreža” Federalne TV…

 

https://www.youtube.com/watch?v=81UDehfXxrg



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button