Valter Tuzlanski

Nova saznanja sugeriraju da Titanik nije potonuo samo zbog ledenog brijega










Nova teorija iznesena je u dokumentarnom filmu “Titanic: Novi dokazi”, koji je prikazan na britanskom Channel 4

Od kada je RMS Titanic potonuo na putu za New York iz Southamptona u aprilu 1912. godine, uvek smo mislili da je uzrok bio prevelika brzina broda i (što je kasnije postao) najomraženiji ledeni breg na svetu. Međutim, nova saznanja i pažljivo istraživanje sugeriraju da ovo daleko odražava celu priču.

Senan Molony, irski autor koji je opsežno pisao o istoriji Titanika, ukazuje na to da novi dokazi sugerišu da je čuveni pad zapravo izazvao požar, a ne led.

Nova teorija iznesena je u dokumentarnom filmu “Titanic: Novi dokazi”, koji je prikazan na britanskom Channel 4, 1. januara.

“Službena istraga Titanika proglasila je [potonuće] aktom Božijim”, rekao je Molony za The Times. “Ovo nije jednostavna priča o sudaru s ledenim bregom i potonuću. To je savršena oluja vanrednih faktora koji se spajaju: požar, led i kriminalna nemarnost.”

On tvrdi da je požar izbio u bunkeru za ugalj velikog broda pre nego što je čak i napustio mesto izgradnje u brodogradilištu u Belfastu. Nedavno dobijene fotografije otkrivaju da je brod imao tamnu oznaku dugu 9 metara (30 stopa) duž svog trupa pre nego što je napustio luku u Southamptono, Engleska. Nova teorija kaže da je požar iskrivio čelik trupa i učinio ovu oblast krhkom.

Veruje se da se ova oblast nalazi i tamo gde je ledeni breg udario u brod. Molony kaže da bi oštećenje od požara moglo oslabiti trup broda, čineći ga znatno podložnijim udaru kada je kasnije naleteo na ledeni breg.

Dodao je da veruje da je požar bio poznat, ali je bio skrivan iz straha da bi mogao ugroziti dugo očekivani prvi putovanje, koje je već imalo dva odlaganja.

Ova nova teorija oslanja se na prethodno uspostavljenu ideju profesora Roberta Essenhigha, kako je izvestio Science Daily 2004. godine. On tvrdi da je ozbiljan požar možda naterao posadu da ubrza brod, što ih je konačno dovelo do panikom izazvanog sudara s ledenim bregom.

Većina istoričara se danas slaže da se požar dogodio u nekom trenutku potonuća. U kojem tačno trenutku to ostaje pitanje zbog ovih novih fotografskih dokaza. Drugi tvrde da je uprkos oštećenjima od požara, sila sudara bila i dalje prejaka da bi se oduprla.

Možda ćemo jednog dana, nakon dodatnih istraživanja i dubljeg ispitivanja, saznati celu priču koja ostaje izgubljena na moru.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button