Svijet

Historijski razgovor: Donald Trump i Vladimir Putin obavili 50-minutni telefonski sastanak!










Telefonski razgovor američkog predsjednika Donald Trump sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom trajao je pedeset minuta, što je prvi službeni kontakt dvojice lidera.

Trump je ranije na Twitteru napisao da će sa Putinom razgovarati o poboljšanju odnosa, kao i o informacijama o tome šta treba raditi u narednih sedam dana.

Kako je naveo na Twitteru portparol Bijele kuće Sean Spicer, američki predsjednik je prethodno 45 minuta razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te da Trump trenutno razgovara sa trećim od pet lidera sa koliko je planirano da se danas čuje putem telefona.

Iz Bijele kuće jučer je najavljeno da će lider SAD obaviti razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijerom Japana Shinzom Abeom i Australije Malcolmom Turnbullom te predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i Rusije Vladimirom Putinom.

Donald Trump je prvo razgovarao telefonom sa japanskim premijerom Shinzom Abeom i tom prilikom potvrdio “čeličnu posvećenost SAD” sigurnosti Japana.

Dva lidera su obećala da će se konsultovati i sarađivati u pogledu prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja sa svojim nuklearnim ambicijama.

Trump je tokom razgovora pozvao Abea na sastanak u Washingtonu 10. februara.

Također su razgovarali o predstojećoj posjeti američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa regionu, uključujući Japan.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button