BiznisTehnologija

U BiH će se proizvoditi dijelovi za električne automobile










Automobilska industrija je sve razvijenija u našoj zemlji i postala je jedna od pokretačkih snaga bh. ekonomije. Sve više bh. firmi sarađuje sa vodećim svjetskim automobilskim gigantima, a sada se žele uključiti i u proizvodnju dijelova za električne automobile, piše BiznisInfo.

Upravo je to jedna od stavki strateškog dokumenta nazvanog „Razvoj automobilske industrije FBiH“.

Ovaj dokumet podrazumijeva otvaranje ureda u Njemačkoj za lakše ostvarivanje kontakata s tamošnjim kompanijama, kao i Razvojnog ureda u Privrednoj komori FBiH.

Možda će Vas zanimati i:

Osnovni cilj ovog zajedničkog projekta je unapređenje automobilske industrije, kroz sistemsko podizanje konkurentnosti domaće privrede.

Domaćim proizvodačima time se omogućava stalni kontakt s njemačkim tržištem i stvaraju preduslovi za nove poslove, a samim i za nove investicije u proizvodne kapacitete.

Jedan od ciljeva je da domaća autoindustrija stvori uslove za osvajanje složenijih komponenti elektro automobila, čime bi bila otvorena nova radna mjesta uz povećanje izvoza.

Kada se uzme u obzir činjenica da bh. kompanije već imaju razvijene kontakte sa svjetskim gigantima, ali i ogromne reference, nema sumnje da se BiH može aktivno uključiti u industriju električnih vozila koja doživljava ekspanziju.

Inače, BiH ima bogatu istoriju u ovoj industriji koja seže do 50-tih godina prošlog vijeka kada se u BiH počinju proizvoditi kamionski motori, zatim počinje sklapanje NSU princa i motocikla, potom vw bube, golfa i vw caddy.

Danas u automobilskoj industriji radi više od 10.000 radnika a u izvozu automobilske industrije evidentiran rast iz godine u godinu. Ukupan izvoz automobilske industrije u BiH u 2016. godini znosio je 734 miliona KM.

Među pet vodećih tarifa u ukupnom izvozu BiH dvije su iz oblasti automobilske industrije i to: sjedala u iznosu od 430 miliona KM i dijelovi i pribor motornih vozila u iznosu od 175,9 miliona KM.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button