BiHTuzlanski kanton

U Tuzli i Goraždu identificirani posmrtni ostatci šest žrtava rata u BiH

U Komemorativnom centru u Tuzli i Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identifikovani su posmrtni ostaci šest žrtava proteklog rata. Identitet žrtava je prvo utvrđen DNK analizom, a potom potvrđen i od strane članova njihovih porodica.

U Komemorativnom centru u Tuzli identifikovano je četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području Zvornika, Vlasenice i Bratunca. Među identifikovanim žrtvama su Safija Paraganlija i njena kćerka Amira, koje su ubijene u maju 1992. godine u Joševi kod Bratunca.

Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u dvije grobnice otkrivene u Joševi, zajedno sa još tri žrtve. Porodica je dala saglasnost za ukop majke i kćerke na kolektivnoj dženazi u Bratuncu u maju ove godine.

U Tuzli je identifikovan i Mujo Esmić rođen 1940. godine u Vlasenici. On je nestao u ljeto 1995. godine u Potočarima, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2015. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena u Kozluku kod Zvornika. Porodica je dala saglasnost za njegov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

U Komemorativnom centru u Tuzli porodica je identifikovala i Rahmana Hrnjića, rođenog 1979. godine u mjestu Baćino Brdo u općini Vlasenica. On je nestao 1992. godine na području Vlasenice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na lokalitetu Ogradice.

– Porodice su zvanično identifikovale posmrtne ostatke Amira Omerovića, rođenog 1928. godine i Hasiba Nuhanovića, rođenog 1954. godine. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani u julu prošle godine iz grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Gornja Crnča, općina Višegrad – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button