Sigurnost putnika u avionskom prijevozu gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, tako da piloti na komercijalnim letovima moraju poštivati određene stvari, ali na mnoge mogu i uticati.
Iako se pravilo na prvu može činiti čudnim, za njega postoje jako dobri razlozi, a oni su, naravno, sigurnosne naravi. Na primjer, ako nešto pođe po zlu s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot neće doživjeti istu sudbinu te će moći preuzeti upravljanje aviona.
Važno je nadodati kako ta praksa nije propisana zakonom, ali je u pravilu donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Također, pilotima se savjetuje i izbjegavanje određenu hranu prije leta, poput sirove ribe.
Trovanje hranom na letovima je rijetkost, ali zabilježeni su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. godine, kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak 10 članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, riječ je bila o prekooceanskom letu New York – Lisabon.
Ipak, čak i tada piloti su zadržali pribranost i uspjeli se vratiti u Boston, a s obzirom na današnju praksu konzumiranja hrane prije leta, gotovo je nemoguće da se oba pilota otruju hranom.
Izvor: fokus