Jeste li ikada probali sladoled od grožđa? Vjerovatno niste, budući da sladoled s ovim okusom zapravo ne postoji.
Budući da je grožđe gotovo sveprisutno kada je riječ o hrani, zaista je neobično da sladoled s okusom grožđa jednostavno još uvijek ne postoji.
Naravno, postoje brojne lude teorije o razlozima za ovaj misterij.
Primjerice, jedna od njih kaže da se grožđe jednostavno ne može smrznuti, dok druga tvrdi da sladoled od grožđa predstavlja velik rizik za pse (koji ga slučajno mogu pojesti) zbog čega je gotovo ilegalan.
Naravno, to su samo teorije.
Pravi razlozi
Korištenje grožđa kao bazu za sladoled predstavlja velike logističke probleme za firme koje ga proizvode.
Kada pripremate sladoled kod kuće, od voća kao što je grožđe možete napraviti smjesu vrlo sličnu onoj za bazu sladoleda, no korištenje takvog voća u velikim količinama dovodi do problema.
Voće, pogotovo grožđe, ima jako velik udio vode, stoga će korištenje takve vodenaste baze prije dovesti do komadića leda nego do kremastog sladoleda.
Pripremanje voćnog sladoleda u velikim količinama stoga je vrlo izazovno, pa firme dobro razmišljaju prije uvođenja novog okusa.
Problem s grožđem je činjenica što ljudi zapravo ne očekuju takav okus sladoleda, stoga ne postoji dovoljno potražnje koja bi opravdala rizik koji firma mora uložiti u proizvodnju novog okusa.
Čini se da ljudi grožđe jednostavno ne asociraju s kremastom poslasticom.