BiH

Zašto najviši zvaničnik EU dolazi u BiH? Finalno upozorenje SNSD-u i HDZ-u

Najviši zvaničnik Evropske unije Charles Michel, koji je predsjednik Evropskog vijeća, u petak i subotu boravit će u BiH. Kako saznaje Fokus.ba iz diplomatskih krugova, on će ova dva dana boraviti u Sarajevu i Mostaru gdje će se susresti s najvišim zvaničnicima BiH.

Kako je potvrđeno, ključna tema je da Vijeće ministara na čelu sa Zoran Tegeltijom (SNSD) odnosno Ministarstvo finansija BiH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom (HDZ BiH) konačno osiguraju 12,5 miliona KM potrebnih za održavanje izbora.

Ovo će biti finalno upozorenje EU prema kadrovima SNSD-a i HDZ da prestanu s opstrukcijom oko provođenja izbora, ukoliko do tada sami ne uklone ovu blokadu.

Nadalje, saznali smo da ovaj najviši zvaničnik EU neće potpisivati nikakve zajedničke izjave sa bh. liderima o nastavku izborne reforme, budući da bi takvu jednu izjavu možda jedino potpisao lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

S druge strane, rečeno nam je, nikakav dokument o tome nije ni pripremljen, jer je ova ideja u začetku već odbačena budući da je, očito je, osuđena na propast.

Michel, pak, tokom posjete Sarajevu i Mostaru neće samo razgovarati o državnim političkim pitanjima, nego i o procesuiranju sistemske korupcije, pa će se, s tim u vezi, sastati i sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduanom Kafedžićem i savjetnikom u ime Američke ambasade Erikom Larsonom, te zvaničnicima vlasti u Kantonu Sarajevo.

Posljednja posjeta predsjednika Evropskog vijeća BiH desila se u 2018. godini. Tada je našu državu posjetio Donald Tusk, koji je u to vrijeme obnašao ovu funkciju.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button