Tuzlanski kantonU fokusu
U fokusu

VIDEO: Živinice bilježe najveći broj oboljelih od morbila

Oboljeli nevakcinisani


Dr. Jasmina Džambić-Brkić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, za radio Kameleon otkrila nam je kakva je trenutna situacija o morbilama i velikom kašlju na prostoru TK.

Tokom razgovora, dr. Džambić-Brkić je istakla koliko je dosad zabilježenih slučajeva obolijevanja od morbila i koja je starosna dob u pitanju:

“Na području TK registrovano je 46 slučajeva morbila. Najviše se radi o djeci predškolskog i školskog uzrasta, ali imamo i oboljele odrasle; 1992., 1997., 1987., 1988. godište čije je liječenje zahtijevalo i bolnički tretman.”

Također je naglasila da nijedna osoba koja je oboljela nije vakcinisana, odnosno nijedna osoba nije primila nijednu dozu MRP vakcine.

Džambić-Brkić nam je kazala i u kojim općinama i gradovima imamo najveći broj oboljelih:

“Najviše oboljelih je sa područja općine Živinice, njih 24; sa područja općine Tuzla je 13 oboljelih i u Kalesiji je devet oboljelih. Najviše oboljelih je uzrasta do šest godina, odnosno njih 32. Od sedam do 14 imamo osam oboljelih, 15 do 24 godine troje i 25 do 49 godina života njih troje. Više je oboljelih muškaraca – 24 u odnosu na 22 oboljele osobe ženskog spola.”

Također je naglasila da bi vakcinalna pokrivenost sa MRP vakcinom trebala biti iznad 95%, dok je na prostoru TK procentualna pokrivenost 62% te je to glavni razlog zbog čega se javljaju epidemije i zbog čega obolijevaju djeca.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu, dio koji se odnosi na morbile i veliki kašalj pogledajte od 24og minuta.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button