Samoniklo jestivo bilje ubraja se u ukusne i hranjive namirnice koje imaju i ljekovita svojstva, pa su u proljeće odličan izbor za detoksikaciju i čišćenje limfnog sistema. Svakako ih treba iskoristiti u pripremi jela, raznih salata, te za svježe sokove.
Proljetna salata od maslačka
Početak proljeća idealno je vrijeme za branje maslačka, kojeg je najbolje pripremiti kao ukusnu salatu bogatu hranjivim tvarima. Ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam, pa se tako salata od maslačka preporučuje za detoksikaciju i vitaminsko osvježenje kod uklanjanja proljetnog umora. Maslačak otvara apetit, djeluje kao diuretik, a svježi sok blagotvoran je kod bolesti bubrega, jetre, žuči, malokrvnosti, nesanice, te glavobolje. Mladi listovi se koriste za salate, variva, nadjeve i kao dodatak jelima. Korijen maslačka koristi se kuhan ili sirov, narezan na tanke trakice ili sitno narezan, posušen i pržen kao zamjena za kafu. Protiv stresa i glavobolje pripremite pola kašike korijena maslačka i pola kašike kore bijele vrbe, te ih prelijte čašom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Maknite s vatre, dodajte pola kašike kamilice i pola kašike metvice, ostavite da odstoji još deset minuta i ocijedite.
Divlja šljiva
Trnina poznata još i pod nazivima trnavka, divlja šljiva, crni trn, ljekovita je i hranjiva biljka. Smatra se pretkom današnjih kultiviranih vrsta šljiva. Kod nas je neopravdano pala u zaborav, dok je u mnogim europskim kuhinjama korištena za pripremu i obogaćivanje mnogih jela, posebice onih koji se pripremaju od divljači. Nekima smeta trpko-kiseli okus ploda trnine u svježem stanju, no zato su brojne mogućnosti prerade ovog zdravog voća. Od prezrelih plodova mogu se raditi sirup, džem, miješane marmelade ili voćne pite. Dodaje se u kompote od šljiva, jabuka i krušaka, poboljšava im okus i dodaje im ljekovitu komponentu. Dodaje se kao začin u jela od divljači, posebno u gulaše kojima pojačava okus. Ukiseljene trnine delikatesa su posebno cijenjena u Francuskoj, gdje se vrlo često serviraju kao zamjena za masline.Od sušenih bobica spravlja se ukusan i ljekovit čaj. Trnina se upotrebljava i kao sirovina za proizvodnju alkoholnih pića. Biljni likeri od trnine proizvode se u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. U Rusiji se od trnine proizvodi delikatesna rakija. Od fermentiranih plodova proizvodi se i vino. Ima i ljekovita svojstva. Sok od trnine se koristi za ublažavanje problema uzrokovanih bolestima u usnoj šupljini i grlu, kao što su upale sluznice usne šupljine i desni, upaljeno ždrijelo.
Crvena djetelina
Cvjetovi crvene djeteline su ljekoviti i ukusni. Sadrže obilje biljnih hormona, vitamina E, bjelančevina, selena, kalija, cinka i magnezija. Osim što ublažava psihičku napetost, djetelina pomaže i kod poteškoća s radom srca i krvnih žila, te tako snižava holesterol i čisti krv. Ljekovitost crvene djeteline je već odavno poznata u narodnoj medicini. Crvenu djetelinu pripremite kao salatu, začinite s jabučnim octom i maslinovim uljem. Za ljepši okus i izgled dodajte mozzarellu, fetu ili koji drugi sir. Jela koja pripremate uvijek možete ukrasiti sa cvjetovima crvene djeteline. Nekada se brala kao ljekovita biljka, a danas se uzgaja kao visoko cijenjena krmna kultura.
Cikorija
Cikorija se koristi od davnina kao biljni lijek za mnoge bolesti. Odličan je izvor vitamina i minerala, sadrži cink, magnezij, mangan, kalcija, željezo, folnu kiselinu i kalij, kao i vitamine A, B6, C, E i K. Kao povrće koristi se gorkasto, prizemno mlado lišće koje se sakuplja u proljeće i rano ljeto, prije cvatnje. Priređuje se najčešće kao salata, špinat ili u omletu. Radi ublažavanja gorkog okusa često se miješa s drugom zelenjavom. Sušenjem, prženjem i mljevenjem korijena cikorije dobiva se poznata zamjena za kavu, divka. Istraživanja su pokazala da kava na bazi cikorije može znatno poboljšati ravnotežu krvi i plazme u tijelu, što također smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Tratinčica
Za jelo koristimo mlade listove koji sadrže bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamin C i karotin, jabučnu i ocatnu kiselinu, saponin, tanin, smole, eterično ulje. Listovi se jedu sirovi ili prokuhani, beru se u proljeće i početkom ljeta. Kiselkastog su okusa, malo gorkasti i opori. Salata od listova tratinčice ukusnija je ako se ostavi začinjena sat ili dva. Kombinira se sa krumpirom ili nekim drugim divljim povrćem. Mladi listovi naročito su ukusni usitnjeni i izmiješani sa mladim sirom, a mogu se dodavati i varivima, te juhama.
Izvor: žena.hr
Foto:© Annett Seidler – fotolia