Arhiva

Ukrajinski guverner Luganska tvrdi da ruska pojačanja pristižu u istočnu Ukraijnu
Rusija je poslala pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive koja bi mogla početi naredne sedmice duž linije fronta na kome se mjesecima vode nemilosrdne bitke, izjavio je ukrajinski guverner.

Očajnički očekujući da stigne zapadna vojna pomoć, Ukrajina smatra da bi Rusija mogla pokrenuti veliku ofanzivu iz “simboličnih” razloga oko godišnjice invazije, koju Moskva uporno naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

I sama Ukrajina planira proljetnu ofanzivu kako bi povratila izgubljenu teritoriju, ali čeka isporuku obećanih zapadnih projektila većeg dometa i borbenih tenkova, dok neki analitičari tvrde kako je ta zemlja još mjesecima od toga da bude spremna.

Ukrainian service members ride a BMP-1 infantry fighting vehicle near the frontline town of Bakmut
Foto: REUTERS/Yevhen Tito / Donetsk regija, Ukraine February 6, 2023

– Vidimo da se sve više (ruskih) rezervi raspoređuje u našem pravcu, vidimo da se dovozi sve više opreme – rekao je Sergej Hajdaj, ukrajinski guverner pokrajine Lugansk koju je najvećim dijelom okupirala Rusija.

– Dovoze municiju koja se koristi drugačije nego ranije – to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju da štede, spremaju se za ofanzivu punog obima – izjavio je Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

– Najvjerovatnije će im trebati deset dana da prikupe rezerve. Nakon 15. februara možemo očekivati (ofanzivu) bilo kada – kazao je.

Rat dostiže ključnu tačku kako se bliži njegova godišnjica, pri čemu Ukrajina više ne ostvaruje dobitke kao u drugoj polovini 2022. godine, a Rusija napreduje sa stotinama hiljada mobiliziranih rezervnih snaga, prenosi Reuters.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button