Od danas 4. januara na teritoriji Evropske unije tattoo majstorima je zabranjeno pravljenje tetovaža u bojama, koje, kako tvrde stručnjaci – sadrže kancerogene hemikalije.
Zabranjeno će biti oko četiri hiljade hemikalija koje se koriste u proizvodnji trajne šminke i tinte u boji, navodi The Independent.
Nova pravila odobrena su prije godinu dana, a EU je dala 12-mjesečno prijelazno razdoblje tattoo umjetnicima i industriji šminkanja da izmijene svoje recepte.
Najveći problem su pigmenti plave i zelene boje kojih ima u 60 posto tinte za tetoviranje.
Ipak, tattoo majstori tvrde da nikad dosad nisu imali problema sa bilo kakvim reakcijama.
“Nisam imao nikakvih žalbi na recimo alergijske reakcije, a pogotovo ne karcinom ili slično. Ne postoji nikakva relevantna studija na svijetu koja bi povezala boju iz tinte za tetoviranje s time”, ispričao je vlasnik salona za tetoviranje hrvatskim medijima.
Tattoo majstori ističu i da su zabrinuti jer će ova zabrana naštetiti njihovom poslu, ali i da niko ne shvata koliko je ovo ozbiljna industrija.
“To ljudima izgleda kao zafrkancija ali to je ozbiljna industrija. Ljudi će to nastaviti raditi i dalje, samo po stanovima i bez regulative”, rekao je vlasnik.
Na negativne reakcije naišli smo i na društvenim mrežama, gdje su ovo pravilo proglasili “debilnim”, ali i dali usporedbu sa trenutnom situacijom i pandemijom.
“Kako ćete to kontrolisati, možda nekim tattoo potvrdama?”, “Sram ih bilo, zabranjuju ono što ide na kožu, a primoravaju na ovo što ide pod kožu”, “Prije će ljudi umrijeti od pandemije i vakcine, nego ja od svojih tetovaža”, “Koje debilno pravilo”, “Zato su moje crno-bijele”, pisali su.
“Ja imam Beroša i covid tetovažu – zbog zdravlja”, našalio se neko spomenuvši hrvatskog ministra zdravstva.
Neki od njih osvrnuli su se i na konzervasne koje svakodnevno unosimo putem hrane.
“Zanimljivo, potpuno iste hemikalije su dozvoljene u hrani. Slobodno proučite o kojim se konzervansima radi. Dakle, ne smijete taj hemijski spoj unijeti preko kože, ali ga bez problema možete koristiti u pasiranom paradajzu, konzervi gljiva i sl.”, jedan je od komentara.
“Zašto onda nisu zabranjeni u hrani? Trujete nas glupostima i onda se kao brinete za naše zdravlje”, glasi drugi komentar.