BiHU fokusu

U srijedu bi konačno trebalo da bude konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bit će zakazana za srijedu, 20. februara u 11 sati, potvrdila je predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara.

Prema njenim riječima, u Dom naroda PFBiH još nije stigla usvojena Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH – Opći izbori 2018. godine.

“Očekujem kako će do kraja dana ipak biti zaprimljena, kao i objavljena u Službenom glasniku BiH. S obzirom da su materijali za sjednicu spremni, danas ih šaljemo delegatima kako bi ih na vrijeme mogli proučiti, a ujedno da ispoštujemo poslovničke i ustavne procedure. Tako da će konstituirajuća sjednica Doma naroda biti zakazana sutra (petak) ujutro, odnosno nakon materijala, delegati će ujutro dobiti i službeni poziv za sjednicu koji ćemo zatim, kao i potpun dnevni red dostaviti i javnosti”, saopćila je Bradara.

Dan prije konstituirajuće sjednice koja će biti održana u srijedu, održat će se i radno-konsultativni sastanak s predstavnicima svih stranaka koje imaju delegate u Domu naroda, a sve u cilju, kako navodi Bradara, što kvalitetnije pripreme i toka same sjednice koja će biti konstituirajuća, ali i na čijem će se dnevnom redu naći budžet i ostali važni dokumenti.

“S obzirom da sam u stalnom kontaktu s ministricom finansija, drago mi je potvrditi kako je, osim što je Federacija likvidna, sve spremno za puštanje svih budžetskih davanja odnosno invalidnina, braniteljskih naknada i plaća. Ministrica finansija Jelka Miličević je potvrdila kako će sva ministarstva koja rade na obračunima reagirati odmah, te da će ubrzati sve tehničke pripreme kako bi sve isplate u najkraćem mogućem roku bile na računima korisnika”, kazala je Bradara.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button