BiH

U Sarajevu će 4. aprila biti postavljena umjetnička instalacija Think FreedomPostavkom instalacije Think Freedom, sačinjene od 1425 poruka na skulpturama, u srcu Grada, Sarajevo će na jedinstven način obilježiti svoj put ka slobodi. Instalacija će biti postavljena 04.04.2024, četvrtak, na lokaciji Ferhadija u Sarajevu.

Instalacija povezuje obilježavanje opsade grada Sarajeva i 1425 dana koja su građani Sarajeva proveli u borbi i nadi za Slobodom, sa porukama mira i Slobode novih generacija za čiju Slobodu su se izborili građani tada prkoseći opsadi. Instalacija Think Freedom tako predstavlja moćan simbol koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost Sarajeva. Sačinjena od 1425 poruka na skulpturama, ova instalacija odašilje snažnu poruku o putu ka slobodi koji je grad prošao tokom opsade. Svaka poruka nosi sa sobom dio istorije i borbe građanaSarajeva za slobodom, ali istovremeno simbolizuje i nadu za boljim sutrašnjicama. Ovaj umjetnički izraz nije samo obilježje prošlih događaja, već i podsjetnik na važnost mira i slobode za sve generacije koje dolaze. Postavka instalacije u srcu grada čini je još snažnijom, jer podsjeća sve prolaznike na trajnu borbu za osnovna ljudska prava i vrijednosti.

POZIV GRAĐANIMA!!!
BUDI DIO UMJETNIČKOG PROJEKTA I STVARAJ USPOMENE ZA CIJELI ŽIVOT

Šta za tebe znači sloboda?

Pošalji i ti svoju poruku sa odgovorom na pitanje koje je naizgled jednostavno. Šta za tebe znači sloboda?
Tvoja poruka slobode koja će biti ispisana na instalaciji, ali i integrisano u bazu misli o slobodi.
PORUKU MOŽETE OSTAVITI NA LINKU ISPOD:
https://forms.gle/VfgK4kMmimo7APRo9

NOVE TEHNOLOGIJE U UMJETNOSTI I JAVNOM PROSTORU

Na svom putu, reakcije publike ukazivale su na potrebu za učešćem, inspiraciju da dodaju svoje ideje i razmišljanja instalaciji. Od našeg drugog grada domaćina, projekat je okupio ove rukom pisane poruke publike na banerima Think Freedom. Stoga je Think Freedom uključila povezivanje publike sa novim tehnologijama. Think Freedom AR je android aplikacija koja omogućava gledaocima ne samo da vide kompletan ‘let’ digitalno kreiranih skulptura, već i zumiraju i komuniciraju s njima, čitajući poruke koje se nalaze u njima.

Aplikacija će također pozvati publiku da odgovori na pitanje Šta za vas znači sloboda? i na taj način sepridružiti rastućoj zajednici učesnika u projektu. Odgovor koji svaki pruži bit će snimljen i integriran u proces aplikacije.

#thinkfreedomtour#umjetničkainstalacija#artinstallationprojectMožda će Vas zanimati i:

Back to top button