BiH

U Šadićima na Tjentištu uništeni stećci, navodno zbog izgradnje magistralnog puta Foča – TrebinjeMještani sela Šadići na Tjentištu ostali su ogorčeni nakon što su uništeni stećci navodno zbog izgradnje i rekonstrukcije magistralnog puta od Foče prema Trebinja.

Izgradnja trase magistralnog puta Gacko – Foča na dionici Tjentište – Brod na Drini počela je 21. maja, a najavljeno je da se započelo sa krčenjem trase, uklanjanjem šiblja i niskog rastinja, kao i zemljanih radova.

Na fotografijama koje su napravili mještani sela Šadići vidi se uništen veći broj stećaka. Neki od stećaka su razbijeni, a mnogi izmješteni iz svojih položaja.

Uništeni stećci se nalaze i u okviru Nacionalnog parka Sutjeska.

Podsjetimo, stećci su bosanski srednjovjekovni nadgrobni spomenici, najveći broj ih potiče iz 14. i 15. stoljeća, a 22 nekropole iz Bosne i Hercegovine nalaze se na UNESCO listi zaštićene svjetske baštine.

Javnost je u posljednjih nekoliko godina u više navrata svjedočila uništavanju ovih spomenika, a nije rijetka ni njihova sekundarna upotreba ugrađivanja u temelje.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button