SvijetVijesti

Turska definitivno obustavila trgovačke odnose sa Izraelom

Tursko ministarstvo trgovine objavilo je da su obustavljene sve izvozne i uvozne transakcije u vezi s Izraelom, uključujući razmjenu svih vrsta proizvoda.

U drugoj fazi restriktivnih mjera, Turska je obustavila sve izvozne i uvozne operacije s Izraelom zbog “agresije na Palestinu i kršeći međunarodno pravo i ljudska prava”, objavilo je tursko ministarstvo trgovine kasno u četvrtak.

Turska će striktno i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne dopusti nesmetan i dovoljan protok humanitarne pomoći u Gazu, istaknuto je.

Turska je prethodno 9. aprila ograničila izvoz 54 kategorije proizvoda u Izrael, podsjetilo je ministarstvo, rekavši da je uprkos ovoj mjeri uočeno da je izraelska vlada nastavila sa svojim agresivnim stavom i da se humanitarna tragedija u Palestini pogoršala.

“Gotovo 35.000 palestinskih civila, uključujući 15.000 djece, izgubilo je živote, a oko 78.000 palestinskih građana je ranjeno kao rezultat izraelskih napada na Palestinu gdje je Izrael prekrišio međunarodno pravo i ljudska prava,” navelo je ministarstvo.

Rečeno je da je od 7. oktobra 2023. Turska poduzela inicijative na najvišem nivou i upotrijebila sve alate diplomatije kako bi zaustavila sukobe, spriječila gubitke i fizičko uništenje, osigurala trajni prekid vatre i ostvarila dvodržavno rješenje .

“Naša je zemlja od prvog dana pohitala u pomoć stanovnicima Gaze, brodovima i aviona dopremila desetke hiljada tona humanitarne pomoći u regiju, posebno hranu, zdravstvenu i medicinsku pomoć, evakuirala hiljade pacijenata i stala uz našu palestinsku braću i sestre u ovim teškim danima,” saopćilo je ministarstvo.

Dodaje se da je uprkos svemu Izrael to ignorisao.

“Međutim, masakr, humanitarna katastrofa i fizičko razaranje koje je izazvao Izrael su se nastavili, a izraelska vlada je ignorirala međunarodne napore za prekid vatre i spriječila humanitarnu pomoć,” dodaje se u saopćenju.

Ministarstvo je također navelo da se koordiniraju potrebni napori između turskog ministarstva trgovine i palestinskog ministarstva privrede kako bi se osiguralo da “naša palestinska braća i sestre koji su prisiljeni živjeti pod okupacijom nisu pogođeni ovim ograničenjima”.

“Republika Turska nastavit će podupirati zaslužnu stvar naše palestinske braće i sestara, kao što je činila do danas,” dodaje se u saopćenju ministarstva.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button