Nedostatak koji se javlja kod pripreme roštiljske hrane nalazi se izravno na rešetki, zato što se neke namirnice za nju lijepe a to je frustrirajuća okolnost. Nekad bude dosta muke kada odvajate meso od rešetke. Još gore je kada se to desi sa pljeskavicama, pa se one počnu raspadati ako ih želite okrenuti ili malo pomjeriti.
Za ovakav problem postoji rješenje i to idealno. Ono što ćete uraditi rešetku će učiniti neljepljivom, a u tome će vam pomoći – krompir. Prvo ćete zagrijati roštilj, a potom ćete pripremiti i sirovi krompir. Polovinu krompira nabodite na viljušku, a kada roštilj postane vruć, premažite rešetku krompirom.
Čim dotakne tu vruću površinu roštilja, začut će se ugodno cvrčanje krompira. Krompir ispušta skrob koji je najzaslužniji za stvaranje neljepljivog sloja.
Roštilj manje više svi imaju, pa i sami pokušajte ovo. Možete već danas, lijepo je vrijeme, zar ne? Isprobajte i uvjerite se.