Ako imate na raspolaganju veliku veknu hljeba, pečenje u pećnici možete produžiti na 10 do 12 minuta.
Voda se u pećnici pretvara u paru što rehidrira površinu i unutrašnjost hljeba, dok toplina osnažuje koru i čini je hrskavom kao da je upravo pečena.
1. Stavite veknu hljeba pod mlaz vode
Tvrdu veknu hljeba stavite pod mlaz vode ili je dobro namočite u posudi s vodom. Upotrijebiti možete hladnu ili toplu vodu. Nemojte se plašiti tekućine. Da bi trik uspio hljeb mora biti dobro namočen.
2. Stavite peći hljeb
U prethodno zagrijanu pećnicu stavite peći hljeb na 150 ili 160 Celzijevih stupnjeva oko šest do sedam minuta. Izvadite hljeb iz pećnice, narežite ga i uživajte u okusu. Ako imate na raspolaganju veliku veliknu hljeba, pečenje možete produžiti na 10 do 12 minuta.
3. Zašto pali ovaj trik?
Voda se u pećnici pretvara u paru što rehidrira površinu i unutrašnjost hljeba, dok toplina osnažuje koru i čini je hrskavom kao da je upravo pečena.
Važan savjet:
Ako hljeb ima neugodan miris, a na površini ima znakove kvarenja i plijesni, bacite ga u smeće. Takvom hljebu nema pomoći i nemojte ga jesti.