Lifestyle

Tri namirnice i sastojka koji mogu pogoršati bol u leđima

Interesantno je da postoji dobra i loša strana upale. Ona igra pozitivnu ulogu u povredama i infekcijama signalizirajući imunološkom sistemu da popravlja nastalu štetu i bori se protiv infekcija. Međutim, imunološki sistem koji je izvan ravnoteže uzrokuje da upala raste. Hronična upala povezana je s nekoliko bolesti poput dijabetesa i raka, a može dovesti i do bolova u leđima.

Zdrav probavni sistem može osigurati dobar mišićni sistem, a sve što utječe na vašu probavu, može utjecati i na vaše mišiće. Pokazalo se da mnoge namirnice utječu na upalu, što je čest uzrok bolova u leđima. Ukratko, hranu i sastojke koji pokreću upalu trebalo bi eliminirati ili ograničiti u vašoj prehrani. Tu spadaju:

Konzervansi

Kako bi produžili rok trajanja mnogih namirnica, dodaju se aditivi i konzervansi. Ovo može pokrenuti imunološki odgovor koji može negativno utjecati na zglobove u leđima, što dovodi do bolova. Pazite na hranu koja sadrži karboksil, parabene, celulozu, benzojevu kiselinu i kalijev sorbat.

Šećer

Šećer je jedan od najvećih krivca upale, ali jedan od najtežih za izbaciti iz ishrane. Imajte na umu da se to ne odnosi na prirodne šećere koji se nalaze u mlijeku i voću. Šećer u vašoj prehrani može stvoriti upalu i direktno i indirektno. Visok nivo šećera može, naprimjer, povećati nivo inzulina, a hronično visoki inzulin dovodi do upale.

Ukoliko svakodnevno jedete hranu s visokim sadržajem šećera, držite šećer i inzulin hronično visokim, ostavljajući zglobove stalnim upalama. Smanjenje unosa šećera u početku vam može biti izazovno, ali dugoročno će vam koristiti.

Crveno meso

Crveno meso, hamburgeri i popularno prerađeno meso poput hot doga, kobasica i slanine povezani su s jakim upalama i treba ih izbjegavati ako patite od bolova u leđima. Crveno meso sadrži šećer nazvan Neu5GC, koji potiče upalu. Bilo bi razumno smanjiti unos ove hrane kako biste smanjili upalu i naknadne bolove.

Jesti zdravo nije tako teško. Smanjite potrošnju gore navedenih mesnih proizvoda i radije se skoncentrišite na neobrađenu hranu koja sadrži antioksidanse i zdrave masti poput:

– voće, posebno sve vrste bobičastog voća,
– tamnozeleno, lisnato povrće,
– orašasti plodove, žitarice i mahunarke
– hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput ribe i lanenih sjemenki.

Pokušajte voditi dnevnik svega što jedete, i na osnovu toga pratite bolove u leđima. Jednom kada uđete u talas zdrave prehrane, mogli biste početi osjećati primjetnu razliku u nivou bolova u leđima.

Imajte na umu da su ljudi koji imaju najmanje bolova u leđima oni koji redovito vježbaju, održavaju zdravu tjelesnu težinu i prate pravilnu prehranu.

Izvor: Health24

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button