KulturaZanimljivosti i zabava

Svjetski dan šale: Ovo su pravi razlozi zbog kojih se obiljižava ovaj dan

1. april je globalni datum posvećen humoru, ali izvor ovog šaljivog praznika i dalje je obavijen misterijomPostoje različite teorije o podrijetlu Svjetskog dana šale. Neki sugeriraju da datira još iz Srednjeg vijeka u Evropi pod nazivom “Dan svih luda”. Englezi ga povezuju s istokom, dok Finci i Švicarci vezuju taj dan uz proljetno veselje djece.

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi, neka istraživanja pokazuju da su prve prvoaprilske šale zabilježene u Francuskoj u 16. stoljeću. U mnogim zemljama, 1. april se obilježava na različite načine. Recimo, u San Diegu postoji Muzej šala koji je objavio popis najboljih šala iz anglosaksonske kulture.

Tradicionalno, ljudi se 1. aprila šale jedni s drugima, izmišljajući razne priče kako bi se zabavili i tako nasmijali nekoga. Iako Svjetski dan šale nije formalno praznovan, širom svijeta je prihvaćen u raznim kulturama. Psiholozi podržavaju šalu kao dobar način oslobađanja od stresa i depresije, prepoznajući smijeh kao terapiju za mnoge zdravstvene probleme.

Postoje legende poput one o djevojci koja je 1. aprila pozvala kralja Francuske na tajni spoj, a umjesto nje došla mu je njegova supruga. Drugom teorijom se vjeruje da potiče čak iz srednjovjekovne Francuske, kada je kralj Karlo IX. promijenio kalendar, premjestivši početak godine s aprila na januar.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button