Sigurni smo da su vam poznati svi Oliverovi tekstovi, a sigurni smo da se i vi možete s njima povezati!
Napokon, ko ne voli neku dobru hranu? Od pizze do tjestenine, kolačića do kolača i svih dobrih stvari između njih. Toliko je nevjerovatnih jela i sastojaka kojima se danas možemo prepustiti, a Svjetski dan hrane sve ih slavi.
Svjetski dan hrane nije samo obilježavanje nevjerovatne hrane kojoj se imamo privilegiju prepustiti, već je i podizanje svijesti ljudi koji nemaju takvu privilegiju.
Postoje ljudi širom svijeta koji pate od gladi. Izgladnjivanje je ogroman problem u brojnim zemljama, a mi moramo učiniti više na podizanju svijesti i borbi protiv ovog problema.
Sama pomisao na to da neko negdje ne može priuštiti bilo koju vrstu hrane čini se ludom. Svi mi živimo u svijetu gdje veliki broj stanovništva nema to zadovoljstvo i privilegiju, dok se drugi trude staviti hranu na stol.
Globalna zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 je vrijeme za razmišljanje o stvarima koje istinski cijenimo, kao i o našim temeljnim potrebama. Ovo neizvjesno razdoblje potaknulo je mnoge da obnove zahvalnost za hranu koju neki uzimaju zdravo za gotovo, dok je drugima uskraćena.
Prema procjeni FAO-a, oko 600 miliona ljudi u svijetu gladuje, što je povećanje za 10 miliona u odnosu na 2019. godinu. Pandemija COVID-19 mogla bi taj broj uvećati za još 83-132 miliona ljudi, ovisno o scenariju gospodarskog rasta.
S druge strane, na godišnjoj razini otprilike 14% hrane proizvedene za prehranu ljudi propadne na putu od mjesta proizvodnje do faze veleprodaje. Dodatni gubici hrane nastaju u maloprodaji i u samim kućanstvima.
Kako proslaviti Svjetski dan hrane
Jedan od najboljih načina za obilježavanje Svjetskog dana hrane jeste davanje hrane ljudima kojima je najpotrebnija.