Kultura

SVI PAMTIMO NJIHOVE ŠALE: Gdje su i šta danas rade sarajevski Nadrealisti?


Nadrealisti, ekipa iz kultne serije “Top lista nadrealista” osamdesetih godina prošlog stoljeća postali su najpoznatiji brend grada Sarajeva. Momci su prepoznatljiv sarajevski humor prezentirali na najbolji mogući način i niko ih nije cenzurisao, iako je vjerovatno bilo mnogo materijala koji bi se mogao učiniti “protudržavnim”.

Nele, Zenit, Đuro, Šiber i ostali Nadrealisti proricali su budućnost svojim satiričnim skečevima, a stvarnost koja je uslijedila nakon što se emisija ugasila nije bila nimalo smiješna. Svi najbizarniji skečevi koje je duhovita ekipa napravila doista su se ostvarili, kao, primjerice, skeč o šest jezika na području bivše Jugoslavije.

26 godina nakon što je snimljena posljednja epizoda Nadrealista u originalnom sastavu mnogi od njih i dalje žive u Sarajevu.

Branko Đurić Đuro nastavio je glumačku i muzičku karijeru, a nakon rata postao je i reditelj.

Elvis J. Kurtović radi kao muzički urednik na Radio Sarajevu, a Nadrealiste je pokušao oživjeti i u “Nadreality showu” koji se snimao prije nekoliko godina.

Dado Džihan danas živi u Londonu i bavi se muzikom, skladanjem i produkcijom. Zenit Đozić se u Sarajevu bavi videoprodukcijom, kao i Darko Ostojić Ogi.

Boris Šiber je urednik na Federalnoj televiziji, te i dalje živi u Sarajevu.

Ipak, Nele Karajlić više ne dolazi u Sarajevo. Glumac i pjevač Zabranjenog pušenja se tokom rata odselio u Beograd i već godinama ima jako loš odnos sa sarajevskim medijima. Dio Sarajlija Neletu oštro zamjera njegovu šutnju za vrijeme rata, a mnogi su ga prozvali i srpskim nacionalistom.

Nele je u Sarajevo prvi put nakon rata došao 2015. godine, kada je na Jahorini promovirao svoju knjigu “Fajront u Sarajevo”. Navodno se Nele spustio u Sarajevo na nekoliko sati nakon čega je uslijedio medijski linč, a on tvrdi da je jedva izbjegao batine.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button