Zahvaljujući supi, mijenja se i količina želudačnog soka, kao i sastav žuči – u našu korist.
Supe su jednostavno neophodne onima koji brinu o zdravlju. Naime, pri kuhanju povrća, mesa i drugih namirnica – u jelu ostaje velika količina korisnih elektrolita, što ne važi za dinstanu ili pečenu hranu, prenosi aura.
Donedavno naši preci nisu ni razmišljali o tome da li da započnu ručak bez prvog jela – guste jake supe ili čorbe. To je bilo obavezno! Kuhale su se supe svakog dana, a prvo jelo bilo je, po svoj prilici, i najkaloričnije.
Ali danas se ishrana umnogome promijenila – rijetko ko svakodnevno jede supu za ručak. Snalazimo se sa sendvičima, tanjirima salate… ili sa po dva-tri komada sezonskog voća. Dakle, je li baš svima neophodna supa za ručak? I – ako redovno „izbjegavamo“ supu za ručak, kako se to odražava na naše zdravlje?
? A ako osoba ima problema s oboljenjima organa za varenje, ili pak s lučenjem žuči – od kakvog je značaja za nju supa?
Supe su u tom slučaju jednostavno obavezne! Ako bolujete od gastroduodenitisa, ili vam je upaljena sluzokoža organa za varenje – supa može biti pravi lijek. Ukoliko vam je bolestan gastrointestinalni trakt, savjetuje se da pravite supe od blendiranog povrća – guste krem supe. One oblažu unutrašnjost želuca i ublažvaju upalne procese; sadrže mnogo vitamina i mikroelemenata potrebnih organizmu. U slučaju slabe kiselosti želudačnog soka, supe podstiču sekreciju žlijezda koje oblažu sluzokožu želuca i jačaju lučenje soka. Ali ako imate čir, onda nemojte jesti mesne bujone – jer podstiču lučenje hlorovodonične kiseline.
Koje su supe zdravije – vegetarijanske ili mesne?
Vegetarijanske supe – ili boršč (čorba od cvekle) – zdravije su, jer se mnogo lakše vare od onih mesnih. Zato gotovo da i nema kontraindikacija za supe od povrća – mogu ih jesti svi, i to u bilo kom uzrastu. S druge strane, sa supama pripremljenim od mesa trebalo bi biti veoma oprezan. Prvo, treba uzeti u obzir neka osnovna oboljenja u slučaju kojih se ne smiju jesti mesni bujoni.
Drugo, imajte na umu da se supe napravljene od mesa ili gljiva sporije i teže vare. Bolje je ako je mesni bujon pripremljen s drugom vodom (voda u kojoj se prvo kuhalo meso prosipa se i sipa se nova, te se nastavlja s kuhanjem). Ili se posebno kuha bujon od povrća, a posebno meso, da bi se kasnije obje supe spojile u jednu.
Šta stručnjaci kažu o poznatim bujonima od kostiju (pilećim ili goveđim), što se ranije aktivno preporučivalo rekonvalescentima?
Takve supe imaju mnogo korisnih sastojaka, smatraju se odličnim sredstvom za oporavak organizma poslije preležanog gripa i drugih oboljenja. Ali pileću supu, riblju čorbu ili krem supu od gljiva ne treba da jedu osobe koje pate od poremećaja metabolizma, gihta ili kamena u mokraćnoj bešici. U slučaju ovih oboljenja najbolje je jesti vegetarijanske supe. Takođe, supe od kostiju rogate stoke (govedina) uopšte se ne preporučuju – one su štetne za organizam jer sadrže mnogo ekstrakta koji iritiraju sluzokožu želuca i stimulišu lučenje želudačnog soka.
O mliječnim supama?
Mliječne supe su korisne i ukusno jelo, ali s godinama se kod čovjeka smanjuje količina fermenata potrebnih za razgradnju mliječnog šećera. To treba imati na umu kad je riječ o ovim supama. Naravno, sve je individualno – ako vama mliječne supe ne izazivaju tegobe, zašto ih ne biste uvrstili u jelovnik?! Najbolje je da vam izbor bude supa s heljdom. Naime, po sadržaju korisnih materija, heljda je kraljica među žitaricama.
Je li obavezna supa za ručak?
Nema pravila koje bi jednako važilo za sve. I od supe, kao i od svakog drugog jela, može biti i koristi i štete. Svako traži zlatnu sredinu. Je li obavezno pojesti tanjir supe baš za ručak? To svakako može biti i odlična večera. Samo pazite da je ne jedete pred samo spavanje. A to što su supe postale uobičajen dio za ručak povezano je s tradicijom, a ne s fiziološkim potrebama organizma.
Izvor: Aura