Istaknuto

Šta BiH donosi važna posjeta američkog diplomate Jamesa O'Briena

Novi pristup?Pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove James O'Brien danas i sutra boravi u službenoj posjeti našoj zemlji gdje će osim sastanaka sa zvaničnicima imati i predavanje na temu “Odnosi SAD-a i BiH”.

O'Brien u našu zemlju dolazi u trenutku važnih političkih procesa, ali i svojevrsne neizvjesnosti u procesu borbe BiH da u martu dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropsku uniju. Inače O'Brien stiže u novoj ulozi koju je preuzeo u oktobru prošle godine kao osoba zadužena za evropske poslove u ime SAD-a.Riječ je o diplomati koji nesumnjivo poznaje prilike u BiH, a samo u posljednjih nekoliko mjeseci je više puta komentarisao određene procese, a prije svega secesionizam Milorada Dodika.

Možda će Vas zanimati i:

O'Brien u BiH stiže i u jeku pojačanih američkih kritika ka čelniku HDZ-a Draganu Čoviću, prije svega zbog njegovog blokiranja gradnje Južne gasne interkonekcije.

Prije O'Briena u različitim ulogama našu zemlju su prethodnih godina posjećivali Gabriel Escobar, Matthew Palmer i Derek Chollet, no većeg zaokreta u američkom pristupu nije bilo.

Za Dodika O'Brien kaže da pokušava skrenuti pažnju sa važnih problema za koje se nada da će se vlasti pozabaviti u narednom periodu.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Euroaziju kaže da kada Dodik govori o secesiji istovremeno odbacuje Dejtonski mirovni sporazum, dodavši da je bio uključen u izradu ustava zemlje.

“To je besmislica i protivustavno je”, rekao je O'Brien.

Odbacujući Dodikove želje za otcjepljenjem, O'Brien je rekao kako institucije trebaju biti funkcionalne kako su i dizajnirane i da političari rade na postizanju rezultata ili snose odgovornost za neuspjeh.

Prije ove funkcije O'Brien je obnašao poziciju koordinatora za politiku sankcija State Departmenta.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button