Ako idete kroz Hercegovinu, grijeh je da ne probate jagnjetinu. A oni koji vrte ražanj reći će vam da to važi i za vegetarijance. Zašto je jagnjetina najbolja u Jablanici istraživala je ekipa RTS-a, državne televizije Srbije.
Ovdje se ne slika selfi. Već jagnjeći ražanj. Ali i jede. Razlog što mnogi, namjerno ili ne namerno, ovde prikoče. Specijalitet koji je postao svojevrsan brend malog grada u Bosni i Hercegovini – Jablanice, objavio je “RTS“.
Ljudi koji zastanu u Jablanici bez izuzetka izdvajaju jagnjetinu, ističući da je to neizostavna destinacija na putu ka Jadranu.
Gotovo da nema zemlje, čiji stanovnik nije pohodio Jablanicu zbog jagnjetine.
„Volim jagnjetinu, u mojoj zemlji se ne jede mnogo, ali u mojoj porodici da. Na jugu Brazila, jedu jagnjetinu, ali u drugim dijelovima Brazila ne vole jagnjetinu“, kaže brazilski turista.
„Veoma je ukusna. Svi ovde dođu da vide jagnjetinu i da je probaju. I ovi restorani su veoma poznati“, navodi turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Sadik Čengić, zvani Tara, ovaj posao radi već tri decenije. Otkriva tajnu dobrog zalogaja.
Na šaljivo pitanje da li je vegetarijanac, odgovara: „Ne možeš ovdje biti vegetarijanac.“
Kaže da ljeti u sezoni ispeče i stotinu jaganjaca, a sada oko 20 ili 30, a zbog čega je jagnjetina iz Jablanice posebna, smatra da su u pitanju podneblje i čist vazduh.
„Važno je da se jagnje dobro ispeče i fino vatra založi, da se dobro osoli“, kaže Adil Bešić.
Ima li tajne šta naručiti? Iskusni nemaju problem. Ali, šta je sa onima koji prvi put dođu.
„Obično kad dođu gosti koji su čuli da smo poznati po jagnjetini, dođu i kažu da ko žele plećku, a ne znaju šta je to, ili kažu kilo rebara da nema puno kostiju“, objašnjava Adrijana Palić.
Sve je počelo sedamdesetih godina, od sada legendarnog Gojka. Svojevremeno je čuveni gastro novinar Bret Martin uvrstio njegov restoran u deset najoriginalnijih, zbog kog vrijedi sjesti u avion i otići na kraj svijeta.
„Najbolji i najjači jaganjci su ti iz Hercegovine. Iznad Stoca jedno mjesto. Hrgud se zove. Tu vjerovatno imaju neku ispašu koja odgovoara njima i tako da je to daje slatkoću mesu neku“, navodi Slavko Jelačić Jašar, Gojkov sin.
Mjesto gdje su navraćali svi. Funkcioneri i fudbaleri, vozači kamiona, autobusa…
Duž magistrale od Jablance ka Jadranu i obrnuto – namnožili su se restorani.
Ljubitelji fudbala znaju da je Jablanica poznata po Vahi Halihodžiću i Hasanu Salihamidžiću. Upućeni u jagnjetinu da se na ovom dijelu puta M17 pojede mesa više nego, primjera radi, u gradu koji je četiri puta veći od Jablanice.
Video prilog možete pogledati na ovom LINKU.