Barcaffe nastavlja svoju turneju po bh. gradovima, a sljedeća destinacija bila je Tuzla.
Na ovom specijalnog događaja Barcaffe stručni baristi otkrili su tajnu kako napraviti savršen espresso.
“Pet stvari moramo da ispoštujemo da bi svaki espresso bio savršen. To je pet magičnih M u poslu bariste: 1. Mora da se ima savršena mješavina, a Barcaffe ima savršene mješavine; 2. aparat ili Macchina Espresso; 3. Macinadosatore ili mlin za kafu; 4. ruka konobara ili mano i 5. održavanje svih tih stvari koje su nabrojane – Manutenzione.”, otkriva poznati Barcaffe barista Vladimir Garica za Radio Kameleon.
Našu ekipu zanimalo je i koliko su dobre odnosno loše kafe koje svako od nas pije iz aparata dok je na poslu, a odgovor nas je malo iznenadio.
“Ja ću reći da su loše. Vjerovatno se neki ljudi neće složiti sa mnom, ali obzirom da sam ja perfekcionista kad je espresso u pitanju, ja ću reći da aparati i kovanice daju jako, jako loš napitak.”, kroz smijeh kaže Vladimir.
Za kraj, zanimalo nas je ko osvaja pobjedu u vječnoj borbi kafa: bosanska, turska, italijanska ili pak kubanska. Koja je najbolja kafa na svijetu?
“Ona koju popijemo sa dobrim društvom. Svaka kafa je dobra na svoj način. O kvalitetu je teško pričati, pogotovo sa ljudima koji se ne razumiju u samu materiju. Ali, obzirom da mi pijemo kafu u svim mogućim varijantama, društvo je ono što je najbitnije od svega toga. Ako imamo dobro društvo, svaka kafa će nam dobro doći.”, zaključuje Vladimir.
Sa ovim se moramo složiti. A sa kime vi pijete najbolju kafu na svijetu?