Lifestyle

Sindrom prazničnog srca: Pretjerivanje u hrani i alkoholu










Sezona praznika je u zamahu, a liječnici savjetuju suzdržavanje od pretjerivanja u hrani i alkoholu.

Praznici sa sobom donose izobilje hrane, a tu su i raznovrsna alkoholna pića. To izgleda veoma primamljivo, a ponekad se iza svega krije ozbiljan zdravstveni rizik.

Sindrom prazničkog srca javlja se najčešće u ovo doba godine. Tada ljudi najviše konzumiraju alkohol, a rezultat su jutra u kojima srce radi ubrzano. Riječ je o poremećaju srčanog ritma koji je poznat kao atrijalna fibrilacija.

Upozorava se da sindrom prazničkog srca ne pogađa samo starije osobe i ljude sa srčanim smetnjama. Jednako ugrožava mlade i zdrave osobe.

Prekomjerno konzumiranje slane hrane podiže krvni pritisak. Naprežu se ćelije srčanog mišića i stvaraju razdražljivost. Oko 60 posto ljudi koji svakodnevno uzimaju alkohol, dobiju atrijalnu fibrilaciju u nekom trenutku svog života.

Srce se kod većine pacijenata može oporaviti od takvog stanja, ali postoje i beznadni slučajevi.

Atrijalna fibrilacija šalje krvne ugruške k mozgu, pa je jedan od uzročnika moždanog udara.

To je zastrašujuća posljedica sindroma prazničkog srca.

Kako ga izbjeći?

“Budite umjereni i ne ulazite u rasprave s rođacima”, savjetuje liječnik.

Jedno pivo sadrži istu količinu alkohola kao koktel ili čaša vina.

Izvor: Večernji.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button