Sezona praznika je u zamahu, a liječnici savjetuju suzdržavanje od pretjerivanja u hrani i alkoholu.
Praznici sa sobom donose izobilje hrane, a tu su i raznovrsna alkoholna pića. To izgleda veoma primamljivo, a ponekad se iza svega krije ozbiljan zdravstveni rizik.
Sindrom prazničkog srca javlja se najčešće u ovo doba godine. Tada ljudi najviše konzumiraju alkohol, a rezultat su jutra u kojima srce radi ubrzano. Riječ je o poremećaju srčanog ritma koji je poznat kao atrijalna fibrilacija.
Upozorava se da sindrom prazničkog srca ne pogađa samo starije osobe i ljude sa srčanim smetnjama. Jednako ugrožava mlade i zdrave osobe.
Prekomjerno konzumiranje slane hrane podiže krvni pritisak. Naprežu se ćelije srčanog mišića i stvaraju razdražljivost. Oko 60 posto ljudi koji svakodnevno uzimaju alkohol, dobiju atrijalnu fibrilaciju u nekom trenutku svog života.
Srce se kod većine pacijenata može oporaviti od takvog stanja, ali postoje i beznadni slučajevi.
Atrijalna fibrilacija šalje krvne ugruške k mozgu, pa je jedan od uzročnika moždanog udara.
To je zastrašujuća posljedica sindroma prazničkog srca.
Kako ga izbjeći?
“Budite umjereni i ne ulazite u rasprave s rođacima”, savjetuje liječnik.
Jedno pivo sadrži istu količinu alkohola kao koktel ili čaša vina.
Izvor: Večernji.hr