Vijesti

Sa hrvatskog tržišta povučena svježa piletina zbog salmonele










Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da je zbog salmonele povuklo s tržišta svježe pileće meso, batke i zabatke poljskog proizvođača “Cedrob S.A.” s rokom valjanosti do 6. maja, koje je na tržište stavila tvrtka “Pivka export-import”.

– Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je prilikom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u svježem mesu peradi – pileći batak/zabatak svježi  klasa A chilled utvrđena bakterija salmonella enteritidis – stoji u obavijesti objavljenoj na internetskoj stranici Hrvatske agencije za hranu.

Možda će Vas zanimati i:

Uzorak je uzet u objektu isporučitelja proizvoda “Pivka export-import”, a proizvođač spornog proizvoda je poljska tvrtka Cedrob S.A.

– Proizvod, pileći batak/zabatak svježi klasa A chilled, LOT 119/1/269/17, proizveden 29. aprila 2017. godine, s rokom valjanosti upotrijebiti do 6. maja 2017. godine, više se ne nalazi na tržištu – dodaje se u saopćenju.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp, a najčešće ju uzrokuje hrana životinjskog porijekla kao što su jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prilikom rukovanja s hranom, osobito životinjskog porijekla, treba se pridržavati dobre higijenske prakse, odnosno prije konzumacije hranu, osobito pileće meso, treba dobro termički obraditi primjenom temperature od najmanje 70 °C u vremenu od jedne minute u svim dijelovima mesa, upozorava agencija.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button