SASTOJCI
Za koru:
- 650 g izmrvljenog čokoladnog keksa
- 150 g istopljenog putera
- šećer u prahu po potrebi
Za karamel:
- 130 g putera
- 1,2 dl javorovog sirupa
- 380 g smeđeg šećera
- 1,7 dl slatkog kondenzovanog mlijeka (ukuhano sa šećerom kao gust sirup)
- 100 g sjeckanog kikirikija
Za fil:
- 250 g isjeckane crne čokolade
- 2,5 dl krem pavlake za kuhanje
- 60 g putera
PRIPREMA
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U zdjelici umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smjesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Karamel: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomiješajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuhajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umješajte sirup od kondenzovanog mlijeka i kikiriki, kuhajte neprestano muteći dok smjesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomjerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta.
U međuvremenu, stavite čokoladu u zdjelu. U šerpi zagrijte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle prije nego što provri, sipajte preko čokolade i mješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomjerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.
Izvor: samostalno.com