BiHVijesti

Protesti ispred Parlamenta FBiH nisu najavljeni policiji, FUP pojačao osiguranje


Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS nije dobila najavu za proteste ispred Parlamenta FBiH koji su planirani za danas u 13:30 sati dok je FUP pojačao policijske snage oko zgrade.

To znači da organizatori nemaju dozvolu za održavanje javnog skupa odnosno protesta ispred Federalnog parlamenta.

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je članove, simpatizere i građane na današnje proteste, a pozivi kruže društvenim mrežama još od sinoć.

Na proteste su sinoć pozvali i iz Udruženja ReStart, a u najavi pozivaju na okupljanje ispred Sebilja, a zatim mirnu šetnju do zgrade entitetskog parlamenta.

Kako saznaje Klix.ba, Federalna uprava policije koja je zadužena za osiguravanje zgrade Parlamenta FBiH pojačala je osiguranje, a pomoć im stiže i iz drugih kantona.

Podsjetimo, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas će glasati o imenovanju novog saziva Vlade FBiH nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt jučer nametnuo nove izmjene Ustava FBiH.

Novu vladu će, ako bude većine pri imenovanju, činiti SDP, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i HDZ 1990.

Schmidtovim potezom su ogorčeni SDA-ovci i DF-ovci, koji će danas predvoditi proteste.

Kako trenutno stoje stvari SDA i DF će, uz NES i SBiH, ostati van vlasti uprkos velikom broju osvojenih glasova i mandata u Parlamentu FBiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora danas su poručili kako su nezadovoljni nametanjem i za sve optužili “radikalne bošnjačke političke aktere.”Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button