BiHZanimljivosti i zabava

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka


Potpredsjednik Stranke demokratske akcije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da su izmjene Ustava Federacije BiH koje je donio visoki predstavnik, a tiču se izbora Vlade Federacije, usmjerene ka smanjivanju političkih prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u Federacije, kao i da ovim izmjenama nisu trajno uklonjene blokade u formiranju federalne izvršne vlasti.

Ističe kako je činjenično stanje nakon jučerašnjeg dana takvo da se Vlada Federacije ne može izabrati bez saglasnosti predsjednika Federacije koji je iz reda hrvatskog naroda, a može bez potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, što je, kako navodi, duboko neustavno, jer bi oni prema Ustavu trebali imati jednaka prava, budući da Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi trebaju imati jednaka prava.

– Schmidt je suspendirao ovaj princip, i samim time Washingtonski sporazuma čime je nanio ogromnu štetu koja se ogleda u frustraciji koju bošnjački narod osjeća, a potpune posljedice će biti vidljive tek u predstojećem periodu – kazao je Džaferović u saopćenju za javnost.

Tvrdi da je cilj ovih izmjena bio eliminisati jednu političku stranku iz procesa formiranja vlasti.

Christian Schmidt u 17 i 30 obznanjuje svoju odluku!

– Nigdje u svijetu se Ustav ne oblikuje s ovakvim ciljem, te se u ovom smislu može, bez dileme utvrditi, da je visoki predstavnik na određen način naštimao rezultate političkoj koaliciji koju preferira – HDZ-u i Trojci, čime je unio duboko nepovjerenje u politički sistem.

Skandalozno je da je, želeći odstraniti jednu stranku, Schmidt pribjegao smanjenju prava jednog naroda. Jer ko god da je danas na poziciji bošnjačkog potpredsjednika Federacije, iz koje god stranke da dolazi, ne bi imao jednaka prava kao hrvatski predsjednik, i u tome je suština – naglasio je Džaferović.

Također tvrdi kako jučerašnjim izmjenama Schmidt nije trajno uklonio blokade u procesu formiranja vlasti.

– Svakome ko je pročitao odluku, sasvim je jasno da će nakon 2026. godine, npr. (pot)predsjednik Federacije, koji bude imao podršku 14 delegata u klubu konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi, moći blokirati formiranje vlasti, upravo onako kako je to činio Marinko Čavara tokom protekle četiri godine – rekao je.

Podsjetio je i na izjavu visokog predstavnika 2. oktobra kada je kazao da je otklonio blokade u formiranju vlasti, što se ispostavilo netačnim, a da je isto ponovio i nakon jučerašnje odluke. Sasvim je jasno iz odluka, kako tvrdi Džaferović, da Schmidt ponovo nije rekao istinu, čime je doveo u pitanje svoj kredibilitet.

– Za mene lično, kao i vjerujem ogromnom broju euroatlantski orijentisanih bh. patriota, ovaj potez OHR-a i međunarodne zajednice predstavlja razočarenje. Nakon što smo, u protekle četiri godine, sarađivali, boreći se za nastavak NATO puta BiH, kao i da sačuvamo ustavni poredak, došla je potpuna neočekivana i iracionalna promjena.

Međunarodna zajednica se nije okrenula protiv Milorada Dodika, koji ruši Dejtonski sporazum i ustavni poredak, niti se okrenula protiv HDZ-a koji je, po priznanju samih međunarodnih zvaničnika, četiri godine blokira izbor Vlade FBiH i sudija ustavnog suda.

Umjesto toga, pokrenut je sveobuhvatni napad na politički status i ugled onih koji su stajali u zaštitu ustavnog poretka, mira i euroatlantske orijentacije zemlje.

Postavlja se pitanje kakva se poruka šalja i kakvo se ponašanje svime ovime ohrabruje. Bojim se da ulazimo u period izuzetno ozbiljne neizvjesnosti, te pozivam bošnjački narod i sve bh. patriote na oprez, odgovornost i jedinstvo u izazovima koji su pred nama – izjavio je Džaferović.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button