BiHU fokusu

Pred OHR stigao konj Milan, aktivisti traže od Inzka konkretnu reakciju na aferu “Potkivanje”Pred zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH aktivisti udruženja “ReStart” danas su, kao odgovor na aferu “Potkivanje”, doveli konja kojeg su nazvali Milan.

Aktivisti su poručili da će ispred OHR-a izvršiti obred potkivanja konja.

Na ovakav potez odlučili su nakon odluke Prvostepene disciplinske komisije koja je 3. juna odbacila disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije.

Aktivisti udruženja “ReStart” poručili su kako nakon ove odluke jedino OHR može reagovati na očigledan primjer korupcije u bh. pravosuđu dodajući da je stepen korupcije u pravosudnom sistemu ogroman.

Foto: M.O./Klix.ba

Foto: M.O./Klix.ba

Od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka traže da iskoristi svoje ovlasti i reaguje te opravda ulogu međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Inače, Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio je jučer žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Milana Tegeltije. Odbacivanjem tužbe je odbačen i zahtjev za suspenziju predsjednika VSTV-a.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

O aferi “Potkivanje” izvještavali su i svjetski mediji poput uglednog njemačkog lista Die Tageszeitung, a koji je uputio žestoke kritike na račun članova VSTV-a koji su jednoglasno podržali svog predsjednika.

Die Tageszeitung nazvao je članove VSTV-a “najgorim i najmanje obrazovanim pravnicima” koje su u VSTV izabrale političke stranke. Nakon objavljivanja video snimka, na kojem se vidi prvi čovjek bh. pravosuđa kojeg biznismen Nermin Alešević pokušava uvjeriti da utječe na njegov predmet, uslijedile su reakcije brojnih stranih ambasada koje su izrazile zabrinutost zbog stanja u bh. pravosuđu.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button