Lifestyle

Porodicama ipak ne može sve da se oduzme: IZVRŠITELJI NEMAJU PRAVA DA ZAPLIJENE OVE STVARI!


Odjeća, obuća i drugi lični predmeti, posteljina, posuđe, šporet, frižider i peć za grijanje, hrana i ogrjev neophodni dužniku za tri mjeseca, gotov novac neophodan dužniku za život do naredne uprate, kućni ljubimci, ordenje i medalje, ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja, pisma rukopisi i drugi lični spisi, porodične fotografije, ali i pomagala koja su dužniku sa invaliditetom nepohodna za život, dio je stvari koja javni izvršitelji ne smiju otuđiti od dužnika.

Iako pomagala za osobe sa invaliditetom po zakonu ne mogu da budu zaplijenjena, izvršitelj Miloš Mitrović iz Srbije, dao ih je na javnu licitaciju, tvrdeći da dužnik Petar Petrović nije htio da ih uzme.

– Javni izvršitelj Miloš Mitrović iz Beograda na javnoj aukciji prodao je invalidska kolica izvršnog dužnika Petra Petrovića, iako se invalidska pomagala po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ne mogu pleniti – glasio je status jedne korisnice objavljen na društvenom mreži Tviter.

Možda će Vas zanimati i:

Ova činjenica razbijesnela je korisnike društvenih mreža, jer se čak i ova simbolička zaštita obespravljenih, prema njihovim riječima, ne poštuje.

Međutim, iz Komore javnih izvršitelja kažu za “Blic” da je javni izvršitelj u navedenom predmetu sprovodio izvšenje radi ostvarivanja nenovčanog potraživanja ivršnog povjerioca i to ispražnjenjem i predajom nepokretnosti na osnovu sudske odluke.

– Prilikom sprovođenja izvršenja u nepokretnosti su zatečena invalidska kolica koja izvršni dužnik nije želeo da preuzme, iako je bio pozivan više puta da to učini. U konkretnom slučaju, izvršni dužnik nije lice sa invaliditetom kome su invalidska kolica neophodna za obavljanje životnih funkcija, te samim tim ne mogu postojati nezakonitosti u radu javnog izvršitelja za sprovedeno izvršenje, što je potvrdio i sud u postupku ispitivanja zakonitosti rada javnog izvršitelja, jer je ovo izvršenje dva puta bilo predmet sudske kontrole i oba puta je sud našao da nije bilo nepravilnosti u radu javnog izvršitelja – kažu iz Komore javnih izvršitelja.

Slučaj porodice Jovanović

Sredinom oktobra iz kancelarije izvršiteljke Mirjane Dimitrijević su, prema tvrdnjama aktivista udruženja “Krov nad glavom”, došli da šestočlanoj porodici Jovanović plijene frižider i televizor zbog dugova za “Infostan”. Iako se frižider ne može plijeniti, i u tom slučaju i nije, postavlja se pitanje i o samoj nameri.

– Komora javnih izvršitelja nije upoznata sa slučajem popisivanja frižidera, koji dalje navodite, niti smo imali pritužbu na rad javnog izvršitelja Mirjane Dimitrijević u vezi sa ovim pitanjem – kažu iz Komore i dodaju da se slični slučajevi koji se tiču pljenidbe pokretnih stvari koje su zakonom izuzete od izvršenja, građani nisu isticali u pritužbama na rad javnih izvršitelja, podnijetim Komori javnih izvršitelja.

(Izvor: blic.rs)


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button