SvijetVijesti

Poljoprivrednici traktorima blokirali ključne puteve u Briselu
Belgijski poljoprivrednici su danas nastavili proteste, a traktorima su blokirali ključne puteve u Briselu.

Protest je organiziran kako bi se ukazalo na velika administrativna opterećenja za poljoprivrednike, klimatske regulative i druga pitanja. Velike demonstracije poljoprivrednika koje su počele u Francuskoj već nekoliko dana održavaju se i u Belgiji.

Protesti su poremetili saobraćaj u zemlji od kraja prošle sedmice kada su dvije odvojene kolone stacionarnih traktora blokirale raskrsnice na A4-E411 prema Briselu i Liježu, što je rezultiralo zatvaranjem različitih dionica autoputeva za saobraćaj.

Poljoprivrednici su danas blokirali unutrašnje i spoljašnje obilaznice oko Brisela (R0) u Haleu, uzrokujući saobraćajne gužve od preko sat vremena tokom jutarnje špice. Traktori su se trebali razići nakon špica, ali su protest produžili do večeri.

Blokada je nastavljena i u utorak ujutro, potvrdio je Flamanski saobraćajni centar (Vlaams Verkeerscentrum). Bruxelles Ring Road (R0) i dalje je zatvoren između Parking Hallea i petlje Halle na unutrašnjem prstenu, dok je vanjski prsten zatvoren od Huizingena do Nivellesa, navedeno je na društvenim mrežama.

Unutar Brisela, oko 20 traktora blokiralo je u utorak ujutro Trg de Meeûs kod Evropskog parlamenta, izvijestila je briselska policija. Poljoprivrednici su uglavnom bili iz regije Charleroi i učestvovali su u generalnom protestu farmera. Policija očekuje da će se još poljoprivrednika pridružiti u utorak navečer i uveče, a planiraju ostati u glavnom gradu do četvrtka kada će se održati evropski samit u Briselu.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button