Sport

UEFA uvela bitnu promjenu u Ligi nacija
Na jesen ove godine počet će nova sezona Lige nacija, a žrijeb grupa raspoređenih po divizijama bit će upriličen u Parizu za sedam dana.

UEFA je potvrdila izgled jakosnih skupina, a Bosna i Hercegovina je u četvrtom (najslabijem) šeširu elitne Lige A, skupa sa Izraelom, Srbijom i Škotskom.

Tako se Zmajevi ne mogu naći u grupi sa ovim selekcijama, a mogući rivali dolaze iz prva tri šešira, koja izgledaju ovako:

Prvi šešir: Španija, Hrvatska, Italija, Holandija.

Drugi šešir: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska.

Treći šešir: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska.

Zanimljivo je da je UEFA pred novu sezonu uvela jedan novitet u Ligi nacija, a radi se o tome da trećaplasirana selekcija u svakoj grupi neće biti sigurna u ostanak u diviziji u kojoj se nalazi.

Naime, trećeplasirani tim iz svake grupe igrat će doigravanje za opstanak s drugoplasiranom reprezentacijom iz divizije iza. Prvoplasirani timovi iz Lige B, C i D će ostvariti plasman u diviziju iznad, dok će posljednjeplasirani iz Liga A, B i C ispadati u nižu diviziju.

Liga nacija će ponovo biti važna i s aspekta plasmana na Svjetsko prvenstvo koje se 2026. godine igrati u Americi i Kanadi.

U dodatne kvalifikacije za SP će se plasirati 12 drugoplasiranih te četiri najbolje ekipe iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti Mundijal kroz kvalifikacije.

Jakosni šeširi za ostale divizije izgledaju ovako:

Liga B:

Prvi šešir: Austrija, Češka, Engleska, Vels.

Drugi šešir: Finska, Ukrajine, Island, Norveška.

Treći šešir: Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan.

Liga C:

Prvi šešir: Rumunija, Švedska, Armenija, Luksemburg.

Drugi šešir: Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva.

Treći šešir: Sjevrna Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar.

Četvrti šešir: Bjelorusija, Litvanija/Gibraltar*, Estonija, Latvija.

Liga D:

Prvi šešir: Litvanija/Gibraltar*, Moldovija.

Drugi šešir: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Susreti prvog kola Lige nacija igrat će se od 5. do 7. septembra, regularni dio sezone će završiti već u novembru, navedeni play-off za opstanak/promociju je u martu 2025. godine, a završni turnir se igra od 4. do 8. juna iste godine.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button