LifestylePreporučujemoSuper vodič - Gdje izaći

Pij kvalitetno, poštuj samog sebe


Da li ste znali da se u Žepču proizvode najkvalitetnija vina? Ona su se u BiH vratila tiho, najprije sa italijanskim vinima kojim su uspostavljeni standardi kvalitete. „Povratak“ se desio zahvaljujući istoimenoj bosanskoj vinariji sa najsavremenijom opremom za proizvodnju vina. Danas iz „Povratka“ izlaze 100% žepčka vina koja svojim ukusom i kvalitetom osvajaju širom svijeta.

Žepče je još od starih Rimljana bilo plodno tlo za vinogradarstvo, ali turbulentna historija u potpunosti je iskorijenila ovu kulturu u našoj zemlji. Tragom historije naših prostora, pogodnih klimatskih uvjeta i plodne zemlje,  Povratak se odlučio „vratiti“ zemlji i onom što nam ona pruža, te oživjeti kulturu vinogradarstva.

U vrlo kratkom vremenskom razdoblju Povratak je zasadio vinograde, izradio vinariju te zadobio povjerenje javnosti kvalitetnom proizvodnjom žepčkog vina. Danas se njihovi vinogradi protežu na 60 hektara sa tendencijom stalnog rasta.

Socijalna strana vinarije Povratak važnija im je od same dobiti koje će ostvariti prodajom vina. Njihova misija je u narednom desetljeću u ovu priču uključiti 600-700 kućanstava koja bi zajednički djelovala kroz zadrugu Vitis u kojoj se već sada nalazi nekolicina članova sa podignutim vlastitim vinogradima.

U njihovoj vinariji zasadili su: Cabernet Franc, Ancellotu, Merlot, Pinot Sivi. Palavu, Muller Thurgau, Traminac, Malvaziju. Odabir sorti se ispostavio kao pun pogodak, budući da imaju bogate prinose od kojih proizvode vrhunska vina, koja redovito dobivaju visoke ocjene i pozitivne kritike u najeminentnijim vinskim centrima.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button