Region

Parada ponosa u Zagrebu: Marširalo hiljade učesnika

Pod geslom “Ustale i ostale! – Ustali i ostali!” u subotu je, uz pratnju jakog policijskog osiguranja i bez izgreda, Zagrebom prošla 23. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i dugih obitelji s porukom: “Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći!”.

Povorka je krenula oko 16 sati s Trga Republike Hrvatske, te je prošla Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, sve do Ribnjaka gdje je održan prosvjedno-svečani skup na kojem se, po procjeni policije, okupilo oko 2000 ljudi. .

Okupljeni na Ribnjaku svjedočili su sklapanju životnog partnerstva dviju žena Mirjane i Ivane, čime se željelo obilježiti 10 godina od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu tijekom kojih je sklopljeno gotovo 500 životnih partnera.
U oglasu Povorke ponosa koji je pročitan na skupu ističe se da u Povorcima lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i čitava queer zajednica – ustaje protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela.
Povorku su, među brojnim građanima, došli podržati i neki političari centra prema lijevo kao i predstavnici gradske vlasti, koja je suorganizator Pridea, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button