U fokusuZanimljivosti i zabava

Palačinke od heljdinog brašna sa povrćem, sirom i jajima










Prenosimo vam sjajan recept za ukusne palačinke koje možete pripremiti i za ove ramazanske dane.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 grama heljdinog brašna
  • 50 grama pirinčanog brašna
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml mineralne vode

Punjenje:

  • 1 jaje
  • paradajz
  • pola nasjeckanog praziluka
  • sušeni paradajz u ulju
  • Mocarela

Priprema:

Umutite jaje s malo soli u velikoj posudi.

Dodajte brašno, mlijeko i mineralnu vodu, i sve dobro promiješajte.

Dobro zagrijte tiganj za palačinke, pramažite s malo ulja i pecite ih. Ukoliko želite da ih punite jajem i sirom slijedite sljedeće korake:

  • Kada palačinka počne da dobija zlatni rub, okrenite je, te pustite drugu stranu da se malo zapeče, nekih 20-30 sekundi.
  • Tada ponovo okrenite palačinku, te u sredinu razbijte cijelo jaje.
  • Lagano rasporedite bjelanca po površini palačinke, pazeći da ne oštetite žumanca.
  • Ako želite da vam žumance bude u sredini palačinke, dodajte ostale namirnice kojima želite da ih punite.
  • Nakon što ste dodali sve sastojke po želji, uz pomoć noža za palačinke lagano utisnite liniju na jednoj strani palačinke, te je savijte prema sredini.
  • Ponovite sa svim stranama, dok ne dobijete “paketić”, i odmah poslužite.

(Izvor: Hayat)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button