SvijetVijesti

Od sutra obustava rada u svim školama u Srbiji
Poslije jutrošnjeg oružanog napada maloljetnika na učenike i osoblje škole u Beogradu Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvjetnih radnika Srbije (NSPRS) je odlučio da od sutra obustavi rad u svim školama u Srbiji.

Odluka je donesena na osnovu Zakona o bezbjednosti i zdravlju na radu, jer zaposlenima u prosvjeti prijeti neposredna opasnost po život i zdravlje, piše u saopštenju.

NSPRS izražava saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima želi brz i uspješan oporavak.

Zahtijevaju hitno smjenjivanje ministra prosvjete Branka Ružića, “zbog odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, u kojoj je više osoba ubijeno.”

NSPRS ukazuje da je više puta zahtijevao od Ministarstva prosvjete da “umjesto šminkanja postojećih propisa, preduzme opsežne mjere kako bi se podigla bezbjednost u školama, što su ministar i Ministarstvo ignorisali.”

Prije samo desetak dana, konkretne prijedloge i jasan stav o problemu bezbjednosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsjednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija, piše u saopštenju.

NSPRS navodi da se u prosvjeti “godinama štedi na kvalitetu: mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, direktori se postavljaju po političkoj pogodnosti, a ne po kvalitetu, nastavnom osoblju su propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa djecom. Posljedice su katastrofalne, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti,” saopćeno je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u saopštenju je potvrdilo da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro djece i jedan nastavnik.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button