Prema istraživačima, umjereno konzumiranje kafe, od dvije do četiri šoljice dnevno, povezano je sa smanjenom smrtnošću od svih uzroka u poređenju s onim osobama koje ju ne konzumiraju.
Osim produženja očekivanog trajanja života, ispijanje kafe također smanjuje rizik od razvoja i umiranja od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili respiratornih bolesti.
Studija je provedena kako bi se ispitala povezanost kafe i smrtnosti “u različitim subpopulacijama prema karakteristikama ispitanika”, poput starenja, pretilosti i drugih životnih faktora koji utječu na smrtnost.
U Evropi i Aziji veza između kafe i smanjenog rizika od smrtnosti bila je veća od inverzne povezanosti u SAD-u, navodi se u studiji.
Ovo nije prvi put da su zabilježene zdravstvene koristi konzumiranja kafe, tj. ovaj topli napitak je prethodno povezan sa sposobnošću usporavanja rasta karcinoma prostate, ukupnog poboljšanja zdravlja srca i smanjenog rizika od razvoja Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.
“Teško je izračunati, ali moj osećaj je da konzumiranje kafe eventualno dodaje još nekoliko godina vašem životu te da je povećana usredotočenost i budnost možda dijelom razlog ovog stanja”, rekla je Astrid Nehlig, autorica studije.