LifestyleZanimljivosti i zabava

Novogodišnje zablude: Puno masne hrane i alkohol nas grije










Novogodišnji praznici se vežu za sreću i poklone, oni često nose i stres i rizik za narušavanje zdravlja. Ali kada dođe Nova godina, onda je tu najviše hrane i alkohola nego u bilo kojem drugom periodu godine.

Pun želudac prasetine, ruske salate, sarme, torti i alkohola, što je običaj da u sebe strpamo tokom novogodišnje noći, ali koliko je ta hrana zdrava po naše zdravlje ako se unosi u ogromnim količinama.

Treba imati na umu da bi večera ipak trebalo da bude najmanji obrok. Vodite se sigurnim pravilom, a to je da uvijek imate dobar doručak, ručajte kao svaka normalna osoba, a vecerajte zdravo i malo. Međutim, ako u toku dana niste dovoljno jeli, priuštite sebi obilniju večeru.

Možda će Vas zanimati i:

Idealne namirnice za Novu godinu: Jaja (zbog proteina – skuhajte sebi jaja ili napravite kajganu s povrcem), salata (zeleno povrće, paradajz, krastavac, paprika, luk ili neko drugo povrce po želji), jogurt (najbolje voćni), bijelo meso ili riba.

Naučne studije pokazuju da iako se alkohol može činiti kao idealno piće za hladnu zimsku noć, alkohol zapravo smanjuje tjelesnu temperaturu neovisno o vanjskoj temperaturi i povećava rizik od pothlađivanja.

Kad je temperatura okoliša niska, krv napušta kožu i odlazi grijati unutarnje organe. Alkohol radi obrnuto i povećava dotok krvi u kožu; posljedica je hlađenje tijela.

Dodatno, alkohol smanjuje drhtanje što je aktivnost kojim se tijelo brani od hladnoće jer na taj način proizvodi toplinu.

Nakon samo jednog alkoholnog pića, tijelo reagira na prvotni osjećaj topline tako da tjera krv u kožu i pojačava se znojenje koje dodatno pridonosi smanjenju tjelesne temperature.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button